Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли са вредни захарите в плодовете?

Плодовете съдържат голямо количество фибри, които забавят усвояването на захарите. Това причинява по-малко стрес на панкреаса, отколкото захарта от преработената храна.

Като химически състав захарите в плодовете и рафинираната захар са еднакви, но техните ефекти върху здравето са напълно различни.

Тялото обработва по различен начин захарта в плодовете, тъй като фибрите, съдържащи се в тях, минимизират въздействието на глюкозата в кръвта. Опитайте се да ограничите приема на захар, избягвайки сладкиши, бонбони, зърнени храни, плодови сокове, кетчуп, газирани напитки...
Указанието „Прием на захар за възрастни и деца“, публикувано през 2015 г. от Световната здравна организация, обяснява по-подробно науката за захарите.

В него СЗО ясно прави разлика между два вида захари: естествени захари - тези, които се срещат естествено в немодифицирани плодове и зеленчуци, и добавени захари.

Вторите са тези, свързани с по-висок риск от появата на кариес и хронични заболявания, и поради тази причина експертите съветват да не надвишаваме 10% от калорийния си прием от тях. СЗО обаче посочва, че техните препоръки не се отнасят за естествените захари.

Добавени захари спрямо естествени захари
Много храни съдържат захари в състава си или са източник на хранителни вещества, които се трансформират в захари в организма след асимилация.
Плодовете са източник на фруктоза, докато млякото и млечните продукти са източник на лактоза. По същия начин зеленчуците могат да съдържат фруктоза в променливи количества, а също и сложни въглехидрати, които след храносмилането се трансформират в глюкоза, за да може организмът да ги използва.

По-голямата част от храните, с изключение на месото, имат естествени захари в състава си. За разлика от тях, повечето индустриални хранителни продукти имат добавена захар. Промишлеността го прави, за да подчертае вкуса им, да увеличи енергийния прием или да постигне други свойства в крайния резултат.

Ефектът на захарите в плодовете в организма
Простите захари като глюкоза, фруктоза или други имат същия ефект върху тялото, тъй като те са енергиен субстрат, но не се срещат изолирано. Вместо това те се събират заедно с други хранителни вещества като част от естествената храна.


Основната разлика се крие в процеса, който поражда глюкоза в тялото, което зависи до голяма степен от другите компоненти на въпросната храна или продукт.
Безалкохолната напитка няма фибри, витамини или минерали, важни за тялото. То може лесно да я смила, защото е течна и захарта достига кръвта твърде лесно.

Зеленчукът съдържа здравословни микроелементи, фибри и огромен процент сложни въглехидрати, които се смилат и достигат до кръвта. Ето защо е и по-засищащ и хранителен, въпреки че съдържа захар, но няма висок гликемичен индекс за него.

Ползите за здравето от плодовете
Този вид храна е чудесен за тялото, тъй като допринася за движението и стимулирането на чревния транзит, тъй като е лесно смилаема. Плодовете са богати на вода и фибри, нямат плътно нишесте или мазнини, а очакваното време за храносмилането им е около 20 минути.

Консумирането на плодове може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и други незаразни заболявания.
Плодовете съдържат антиоксиданти, витамини, минерали и фибри, така че редовната им консумация води до важни ползи за организма.

Те също могат да помогнат за контрол на теглото. Проучване, публикувано през 2016 г., проведено от изследователи от Харвард, предполага, че техните антиоксидантни флавоноиди могат да имат положително въздействие върху метаболизма.

Хората с богата на флавоноиди диета са по-склонни да поддържат теглото си, докато остаряват, в сравнение с тези, които не консумират храни, богати на флавоноиди. Плодовете, от които изглежда има най-голяма полза, са ябълки, къпини и круши.

Друга положителна характеристика на плодовете е, че разтворимите им фибри стимулират селективния растеж на микробиотата. Това подобрява метаболизма на храната и намалява риска от затлъстяване.

В заключение

Захарите в плодовете не са вредни за здравето. Затова намалете консумацията на преработени продукти.
Но плодовите сладка не се квалифицират като пресни плодове, както и плодовият сок. Същото се отнася и за компотите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X