Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, за да помним по-лесно

Изследването на екипа от Монреалския университет, публикувано в списание Consciousness and Cognition, доказва, че ако искаме да запомним нещо, добре е да го разкажем или да го възпроизведем на висок глас пред някого или дори пред огледалото. Причината е, че самото артикулиране на думите активира възможностите на паметта ни. А когато не само произнасяме, но и ясно чуваме произнесените думи – тоест изричаме ги на висок глас, още повече се стимулират възможностите за запаметяване.

По време на опитите си учените установяват също, че хората, които се забавляват, имат по-добра памет. Оказва се, че колкото повече свободно време имате, толкова повече мозъкът ви всъщност се тренира. Условието обаче е през това свободно време да не се отдавате на гледане на телевизия или на игри на смартфона.

Напротив, ако се занимавате с хобита като гответе, танци, четене, градинарство, срещи с приятели, дори плетене… толкова по-лесно ще помните. Причината е, че докато мозъкът е зает с нещо, той се разтоварва и всъщност работи много по-ефективно.

Движението дава сила, но и памет

Основно правило за добрата памет е да се движите. Специалистите са установили, че при опити с мишки физическото натоварване води до образуване на нови невронни връзки в мозъка. Те са категорични, че не е необходимо да се натоварвате като за олимпийски игри, а дори и само половин час разходка дневно е достатъчна за стимулиране на паметта.

Диетите пречат на паметта

Освен всичко останало начинът на хранене неизменно влияе на мозъка. Изследователите алармират, че диетите ограничават възможностите на паметта. Силно ограничаващите режими, при които не се яде никаква – дори плодова захар, са изключително опасни.

Мозъкът има нужда от захар, за да функционира, категорични са специалистите. Важно е обаче да му я набавяме от полезни храни като плодове, а не от десертчета, вафли или тестени изделия.

За добра памет се препоръчва всеки ден да се консумира също месо, риба или яйца, защото протеините са жизненоважни за добрата памет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X