Напишете дума/думи за търсене

Как Нова Зеландия пребори коронавируса за 14 дни

Коронавирусната пандемия по света продължава да се влошава. Китай едва започва да отваря за обществото си, но с много плахи и постепенни стъпки. Южна Корея, Тайван и Сингапур управляват своите огнища с помощта на масирана детективска работа за проследяване на контакти. В Нова Зеландия обаче положението е различно. Там първият потвърден случай беше на 28 февруари и до днес починалите от коронавирус са 5. Затова в цял свят се запитаха на какво се дължи тази статистика в една страна, където туризмът е водещ фактор. Както и в България, в Нова Зеландия мерките, при това доста решителни, бяха взети навреме.

В началото на март, пише The Washington Post, страната започна да инструктира всички международни посетители да се самоизолират за 14 дни. В нормални времена страната се радва на до 4 милиона туристи годишно. На 19 март Нова Зеландия, толкова зависима от туризма, напълно затвори границите си за международни посетители.

Също толкова важно според The Washington Post беше твърдото настояване на правителството за това хората да останат по домовете си. Заповедта за социално дистанциране от 23 март затвори училищата и услугите и забрани повечето дейности на открито. Новозеландците (включително имигрантите) получават също така периодични плащания от правителството, предназначени да улеснят хората да избягват да работят. Член на правителството беше хванат на планинско колоездене и плаж със семейството си и беше изправен на обществено осъждане от премиера.

Имаме шанса да бъдем като този пример, стига да останем по домовете си и да проявим още малко търпение.

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Имайте светли празници и нека съхраним живота на нас и на близките ни!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X