Напишете дума/думи за търсене

5 стъпки за безопасно спортуване във фитнеса

Обичате да ходите във фитнес залата, но се притеснявате да не хванете COVID-19. Предлагаме ви пет съвета за хигиена, които ще направят тренировките по-безопасни.

1. Мийте ръцете си

Разбира се, COVID-19 не е единствената неприязън, за която трябва да се притеснявате, когато използвате обществени зали за спорт. Има толкова много микроби, които също биха направили поразии за здравето.
Измийте ръцете си, преди да отидете на фитнес и след като излезете от него. Ако трябва да докосвате дръжките на вратите, след като сте се хигиенизирали, намажете се с дезинфектант за ръце, когато излизате от салона.

2. Ограничете контакта с другите

Експертите препоръчват да останете вкъщи поне 24 часа, ако имате кашлица, болки в тялото или хрема. Ако имате треска, направете самокарантина, докато температурата ви се върне в норма.
Да изтезавате организма си с тежка тренировка, когато се почувствате без тонус и подсмърчащи, няма да ви оздравее по-бързо, но може да заразите и околните.

3. Изперете дрехите си

Оставяте ли изпотените си дрехи да престоят във вашата фитнес чанта за една нощ? Ако това ви звучи познато, моля, сетете се, че в дома ви има уред, наречен перална машина. Изследванията показват, че студените крака, причинени от влажните чорапи от вчерашната тренировка, могат да ви направят по-податливи на микроби, а мръсните дрехи са място за размножаване на бактерии. Плюс това никой друг в салона не иска да се наслаждава на тридневния ви потен „одеколон”.

4. Носете антибактериални средства със себе си

Винаги имайте мокри кърпички и антибактериални средства в жабката на вашия автомобил. Ако бягате в парка, учестеното ви дишане може да пръска капчици на повече от два метла, така че носете маска или покрийте носа и устата си, когато се разминавате с минувачите.

5. Избършете оборудването

Повечето фитнес съоръжения съдържат повече микроби отколкото 20-килограмовите гири, но хората, които се занимават с фитнес, рядко чистят оборудването след употреба. Няма значение дали сте оставили локва пот или миниатюрно петно върху този велоергометъра. Бактериите и вирусите са микроскопични, така че използвайте препаратите за дезинфекция, които повечето фитнес зали имат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X