Напишете дума/думи за търсене

Как бързо да влезем във форма за лятото?

Дойде и това време от годината, в което отново се подготвяме да захвърлим дрехите и да се излегнем на плажа по бански. За много жени този период от годината е както приятен, така и притеснителен. След дългия карантинен период всички сме качили поне един-два килограма. Това е напълно нормално, имайки предвид заседналия начин на живот, който ни се наложи да водим през изминалите месеци. За ваше успокоение бързо можете да свалите излишните килограми и да се завърнете в лятната си форма с тези много прости съвети.

Когато разглеждате социалните мрежи, със сигурност неведнъж ви се е случвало да попаднете на различни диети. Много от тези диети, обаче, са нереалистични и неефективни за обикновения човек, защото съдържат много съставки, които трудно се намират по магазините или са прекалено скъпи. Също така много диети включват ястия, които изискват предварителни подготовки, за които трудно можете да намерите време в ежедневието си. Трети значително ограничават приема на храна, което обаче може да бъде трудно за изпълнение и не води до дълготрайни резултати.
И тук идва да си отговорим на въпрооса: кой е правилният и здравословен начин да отслабнем за лятото?

1. Не се лишавайте, хранете се често
Когато става дума за отслабване, има различни методи и често даже се объркваме от толковa избор. Много хора се заблуждават, че най- сигурният начин за отслабване е да ограничат максимално количеството храна, което приемат. Този метод е доста известен, но може всъщност да се окаже изключително неефективен за вашето тяло. Често причината да не отслабвате може да бъде именно тази, че не ядете достатъчно. Основният принос за отслабването има храната, която приемате, а не това колко се ограничавате.

Вместо да се лишавате, трябва да се стремите да имате три основни хранения, три междинни закуски и да пиете осем чаши вода всеки ден. Количеството вода, което приемате, е от изключително значение, тъй като спомага при отделянето на токсините, влияе на кожата и сърцето ви, повишава енергийните нива и спомага за храносмилането. Затова пийте по много, ако искате да отслабнете бързо!

Препоръчително е да включите междинни закуски в менюто си. Например за следобедна закуска може спокойно да похапнете хубави череши. По този начин, когато стане време за вечеря, няма да бъдете толкова гладни и ще приемате значително по-малко количество храна.

2. Изберете ефикасни и приятни тренировки

Кардиото е много важно, когато се стремите да отслабнете, защото то най-бързо гори калории. Ако искате скоро да видите резултати, трябва да комбинирате кардиото със силови тренировки. Когато тренирате мускулите си, например с коремни преси или вдигане на гирички, тялото ви ще започне да изгаря повече калории, когато сте в статично положение. Това значи, че дори когато си лежите и си почивате, тялото ви ще гори много повече мазнини, ако сте тренирали преди това. Тренировките забързват метаболизма, дават повече енергия и спомагат при преработването на храната, което ще ви помогне бързо да махнете излишните мазнини.

Много жени се притесняват относно силовите тренировки, защото не желаят мускулите им да набъбват прекалено много или не искат да стават прекалено обемисти в краката и ръцете. Аз често имам същите притеснения, затова избягвам тренировките с тежести. Спокойно може да правите муслкулни тренировки, използвайки само собственото си тегло и без да се натоварвате допълнително с външна тежест. Тази доказана комбинация от тренировки ще ви доближи по-бързо до желаното тегло.

Най-важното е да можете да се наслаждавате на тренировките си. Ако не обичате да тичате, няма проблем! Никой не казва, че тичането е единственият начин за сваляне на килограми. Ако имате фитнес наблизо, може да пробвате различни тенировки по аеробика и да видите коя най-добре ще ви подхожда. Само с един час зумба или кик-бокс може да изгорите много повече калории отколкото с 30 минути бягане. А пък ако обичате да плувате, ви препоръчвам да посещавате басейна поне веднъж седмично, тъй като плуването е чудесно кардио, пък и доказан лек против стреса. Ако се притеснявате да отидете сами, помолете някоя приятелка или член на семейството ви да ви придружи. Спортът е винаги по- приятен, когато е споделен!

3. Преминете към здравосло хранене
Всички сме чували, че трябва да храним здравословно, но много всъщност не знаят какво означава това. Често се заблуждаваме, че опитвайки се да смъкнем кила, трябва да ограничим 80% от нещата, които нормално ядем, но това всъщност е лъжа.

Храната, която приемаме, е основният отговорник за това как изглеждаме. Това не означава, че трябва да спрем да се храним, за да отслабнем. Напротив, трябва да се храним редовно и качествено. Например следващия път, като отидете в магазина, вместо да купувате бял ориз, купете кафяв, вместо бял хляб - пълнозърнест, същото важи и за пастата. По този начин не е нужно да спирате приема на тези храни, а просто да го замените с версия с по-малко калории и повече фибри, които засищат.

Всяко е тяло е различно, затова няма алтернативен метод за сваляне на килограми. Ако наистина искате да преминете на хранителен режим, е добре да се консултирате със специалист, който да изготви режим специално за вашето тяло.

Не забравяйте и да добавите плодове и зеленчуци към храненето си! 

4. Наспивайте се добре

Ако искате да повлияете позитивно на тялото си, трябва да му осигурявате достатъчно сън. Важно е да спите поне по 7-8 часа на вечер, което може да бъде трудно, ако си лягате късно. Определете си час на лягане и ставане всеки ден и се придържайте към този план. Избягвайте да седите на телефона си прекалено дълго време преди лягане! По този начин ще се чувствате много по-отпочинали и енергични през деня, а и ще редуцирате нивата на стрес. Сънят е от изключително значение, ако се опитвате да отслабвате, защото високите нива на стресови хормони може да са основната причина за това да дебелеете. Така че намерете достатъчно време за почивка!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X