Напишете дума/думи за търсене

Унищожават ли UV лампите коронавируса

Все повече се говори за въздействието на UV светлината върху новия коронавирус, като дори проф. Кантарджиев спомена в един от брифингите, че препоръчва на магазините за дрехи да се снабдят с такива лампи и посредством тях да дезинфекцират дрехите, които са били пробвани от клиенти. Затова потърсихме информация от медицински източници по тази тема.

Доказано е, че UV светлината унищожава други коронавируси, така че вероятно ще работи и върху новия коронавирус, пише в статия на Националната академия на науките в САЩ. Но UV светлината уврежда човешката кожа, така че трябва да се използва само върху предмети или повърхности, предупреждават учените.

Ултравиолетовата светлина се произвежда от слънцето и от специални лампи. Има три вида UV светлина - UVA, UVB и UVC. От трите най-силна е UVC светлината. Нейната енергия унищожава генетичния материал във вирусите и други микроби. Следователно UVC светлина може да се използва за дезинфекция. Такива UVC лампи и роботи обикновено се използват за хигиенизиране на вода, лабораторно оборудване и пространства като автобуси и самолети.

Така че на въпроса дали UVC светлината унищожава новия коронавирус от дрехи, предмети, повърхности, учените отговарят: най-вероятно да, но е необходимо още време да бъде изучен ефекта от нея. Защото повечето UV дезинфекциращи средства не са тествани срещу новия коронавирус, SARS-CoV-2. Но е доказано, че UVC светлината унищожава свързани коронавируси, включително този, който причинява болестта MERS.

Имайте предвид, че не е безопасно да използвате UV дезинфектанти върху тялото си. Излагането на UVC светлина е опасно за хората.

UVC дезинфекциращите средства могат да повредят очите и кожата ви и дори да причинят рак.

На пазара в момента ще намерите предложения за всевъзможни устройства, вкл. такива, които дезинфекцират телефона ви.
Безопасността и ефективността на тези продукти обаче не са известни. Пазете се от лъжливи твърдения, които казват, че тези продукти са ефективни или са безопасни за употреба върху хора.

И още нещо, което е добре да имате предвид - слънчевата светлина не унищожава коронавируса бързо. UVC светлина от слънцето е блокирана от земната атмосфера. Когато излизате навън в слънчев ден, UV светлината, която достига до вас, е UVA и малко UVB. Тези видове UV светлина не унищожават вирусите така бързо, както ни се иска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X