Напишете дума/думи за търсене

Разликата между парфюм, одеколон, тоалетна вода и о фреш

Когато избират аромат, повечето хора обикновено не обръщат внимание на определен тип парфюм, а просто купуват това, което харесват. И може би заради това голяма част от купувачите не знаят какво означава „eau fraiche“. Намирането на подходящия аромат е също толкова важно, колкото и изборът на подходящ парфюм - може да задуши вас и всички около вас, ако е прекалено силен. Или пък ще се изпари за нула време, ако е твърде лек мирисът му.

Как лесно да разграничите 5 от най-популярните видове аромати в големия и сложен свят на парфюмерията?

Парфюм

Парфюмът е познат на човечеството от древни времена, когато мехлемите и балсамите са били правени с помощта на етерични масла. В наши дни парфюмът съдържа най-висока концентрация на етерични масла - около 20% до 30%, които са виновни за по-устойчивия и дълготраен аромат.

Ароматът може да остане върху кожата около 6 часа, а тъканите могат да я запазят повече от един ден. Това прави парфюма най-скъпата от всички опции за парфюмерия.

Парфюмна вода (eau de parfum)

Мнозина бъркат парфюмната вода с парфюм. Ключовата дума тук обаче е „eau” (вода на френски), което подчертава, че консистенцията не е чист парфюмен концентрат. Процентите на етеричните масла в парфюмирана вода е малко по-ниска - около 15 до 20. Тези аромати издържат около 4 часа върху кожата. В сравнение с парфюма те са сравнително леки и могат да се нанасят няколко пъти през деня.

Тоалетна вода

Тоалетната вода е произведена за първи път през XIV век и е наречена още „божествена вода”. Днес под това име стои разбирането за лек парфюм, който съдържа 5% до 15% чиста парфюмна есенция, смесена с алкохол. Обикновено трае около 2 до 3 часа и има дискретна следа от аромат, което го прави подходящ за горещите летни дни. Това е най-популярният избор на парфюмерия в днешно време.

Одеколон

Eau de cologne означава буквално „вода от Кьолн“ и обикновено обозначава леки, свежи или плодови ароматизирани аромати, съставени от 2% до 4% етерични масла с алкохол и вода, които обикновено траят около 2 часа. Този аромат често се използва от по-млади хора.

О фреш (eau fraiche)

„Eau fraiche“ се превежда като „прясна вода“ и представлява най-лекия вариант за парфюм - концентрацията на масления компонент е приблизително от 1% до 3%. Уханието трае върху кожата по-малко от час, което прави ароматните му нотки практически неразличими, а миризмите обикновено са прости и освежаващи. Eau fraiche е с по-ниска цена и може да се използва по всяко време на деня, включително и докато тренирате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X