Напишете дума/думи за търсене

Да правим ли тест за антитела след ваксинация

Много хора се втурват да правят тестове за антитела, след като се ваксинират срещу коронавирус. Но необходимо ли е това?

Няма абсолютно никаква нужда да се правят тестове за антитела след приключване на ваксинацията срещу COVID-19, казват специалистите. Нивата на антителата са само един от показателите за придобития имунитет. Препоръчителната процедура, която трябва да се следва, е да се ваксинирате и да се придържате към подходящото поведение при наличие на COVID-19 в страната, казат още те.

Може да се изкушите да вземете тест за антитела, за да разберете дали вашата ваксина срещу COVID е действала. Но наистина е по-добре да си спестите този разход. Експертите по имунология казват, че засега твърде малко може да се спечели от тест за антитела поради редица причини.

Д-р Карл Фихтенбаум, специалист по инфекциозни болести в Медицинския колеж на Университета в Синсинати, казва, че макар да има тестове за антитела, които проверяват специално защитата, създадена от ваксини за заболявания като заушка и морбили, такива за защитата от ваксина срещу COVID-19 няма.

Изследователите са разработили някои тестове и работят по усъвършенстването им, но предстои още много работа, казва Фихтенбаум, а засега Центровете за контрол и превенция на заболяванията не препоръчват проверка на антитела след ваксинация.

Техните разсъждения включват факта, че макар да има няколко теста за антитела на COVID-19, използвани от търговските лаборатории, повечето търсят антитела, които са различни от тези, произведени от използваните ваксини, така че няма да ви предоставят особено много информация.

Настоящите ваксини срещу COVID-19 са насочени към протеина SARS-CoV-2, така че ако тестът за антитела не търси антитела към този протеин, резултатите от него няма да имат никакво значение. В скорошна публикация в блога за медицинското училище McGovern в UTHealth, д-р Луис Остроски, ръководител инфекциозни болести в медицинското училище в университета, пише: "Когато повечето хора се запишат за тест, лабораториите обикновено тестват за антинуклеокапсидни антитела. Проблемът в това е, че те не са антитела, които биха били създадени от ваксината, а само чрез естествена инфекция".

С други думи, много от наличните сега тестове за антитела биха могли да ви кажат дали имате антитела в резултат на боледуване от COVID, а не след получаване на ваксина.

Все по-често обаче, казва Остроски, лабораториите произвеждат тестове, които могат да открият антитела към протеина на шипа. Те все още са твърде несигурни, за да се използват, казва той, защото „резултатите от теста ще покажат броя на антителата, които човек има към протеина, но все още нямаме представа колко антитела трябват, за да бъде защитен човекът.“

Още за ваксините срещу COVID-19

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X