Напишете дума/думи за търсене

Да се ваксинираме ли срещу COVID, ако страдаме от алергии

Ваксините срещу COVID-19 най-накрая са тук. И докато те представляват надежда за толкова много хора, други не са толкова ентусиазирани, защото се опасяват от алергични реакции.

За тези, които ежедневно се справят с някакви алергии, може да бъде притеснително да чуят, че някои хора са имали алергични реакции след поставянето на ваксината за COVID-19, особено ако те самите имат анамнеза за тежки реакции. И вероятно си казвате, че трябва да пропуснете тази ваксдина, но Дейвид М. Ланг, доктор по медицина, алерголог и председател на отдела по алергия и клинична имунология на клиниката в Кливланд, изразява съвсем различно мнение.

Какво знаем досега за алергичните реакции към ваксините за COVID-19?

Ваксината Pfizer-BioNTech е препоръчана за хора на възраст над 16 години и е 95% ефективна за предотвратяване на заболяване. Ваксината Moderna е предложена за хора над 18 години и е 94,1% ефективна. Ваксината на AstraZeneka също е за лица над 18 и дава 76% ефикасност след първа доза и 82% след втора.

Трета ваксина, произведена от Johnson & Johnson чрез Janssen Pharmaceutical Companies, беше наскоро одобрена от FDA за спешна употреба. В клинични проучвания е доказано, че тази ваксина е 66% ефективна за предотвратяване на умерено и тежко заболяване COVID-19 28 дни след ваксинацията. Като цяло, ваксината е също така 85% ефективна за предотвратяване на хоспитализация и 100% ефективна за предотвратяване на смърт 28 дни след ваксинацията.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) съобщава, че между 14 декември и 23 декември 2020 г. е имало 21 случая на анафилаксия след прилагането на ваксината, докладвани сред поставени 1 893 360 ваксини на -BioNTech:

11,1 случая на милион дози

71% от тези случаи са възникнали в рамките на 15 минути след ваксинацията.

„Въпреки че съществува риск от анафилаксия, той все още е много малък и потенциалната полза от ваксинацията срещу COVID-19 надвишава риска от увреждане - казва д-р Ланг. - Ситуацията обаче се развива и ние ще научим повече, когато натрупаме още опит с тези ваксини.“

За ваксината Johnson&Johnson от близо 22 000 участници в проучването, получили ваксината, петима пациенти съобщават за развитие на уртикария в рамките на една седмица. Има и един случай на човек, който съобщава за тежка „реакция на свръхчувствителност“, но според съобщенията тя не е свързана с анафилаксия.

В кой случай е по-добре да не поставяте ваксината

Препоръчва се, ако сте имали алергична реакция към някоя от съставките на ваксината, да не я поставяте. Също така, ако сте имали алергична реакция към първата доза ваксина срещу COVID-19, CDC не препоръчва поставянето на втората доза. Но като цяло, ако имате алергии, това не означава, че не може да си поставите ваксината.

Какви съставки има във ваксините?

Ваксината на Pfizer BioNTech е РНК (mRNA) ваксина, направена със синтетични и химически произведени компоненти, както и ензимно произведени компоненти от естествени вещества като протеини. Тази ваксина не съдържа жив вирус в себе си.

Неактивните съставки във ваксината на Pfizer BioNTech срещу COVID-19 включват: калиев хлорид, калий, фосфат, атриев хлорид, дибазичен натриев фосфат дехидрат, захароза (захар), малки количества други съставки.

Ваксината на Moderna е подобна на тази на Pfizer BioNTech и в нея също няма жив вирус. Нейните съставки включват: рибонуклеинова киселина (mRNA), липиди или мастни вещества, включително: SM (сфингомиелин) -102, полиетилен гликол [PEG] 2000 димиристоил глицерол [DMG], 1,2-дистеароил-sn-глицеро-3-фосфохолин [DSPC] и холестерол, трометамин, трометамин хидрохлорид, оцетна киселина, натриев ацетат, захароза (захар).

Активната съставка на ваксината на AstraZeneca е неинфекциозен аденовирус на шимпанзе, който учените описват като „система за доставяне“ на полезен товар на ДНК, който съдържа код за продуциране на протеина SARS-CoV-2 в клетките на тялото. Неактивните съставки в нея включват: хистидин – аминокиселина, хистидин хидрохлорид монохидрат - аминокиселинна сол, натриев хлорид – сол, магнезиев хлорид хексахидрат – сол, динатриев едетат (EDTA) – сол, захароза – захар, абсолютен етанол – алкохол, полисорбат 80 - повърхностноактивно вещество, вода.

Ваксината Johnson & Johnson е еднодозова вирусна векторна ваксина, която използва аденовирус (вирусът, който обикновено причинява настинки), за да достави ДНК кода в нашите клетки. Освен тези вирусни частици, съставките на тази ваксина включват: натриев хлорид, лимонена киселина монохидрат, тринатриев цитрат дихидрат, полисорбат-80, (2-хидроксипропил) -?-циклодекстрин, етанол.

Какво може да причини алергични реакции

„Смята се, че алергичните реакции, свързани с COVID-19, са свързани с полиетилен гликол (PEG), една от съставките на ваксините“, казва д-р Ланг. Понастоящем не е ясно дали някои от реакциите протичат по друг механизъм.

Указания за прилагане на ваксината

Както бе споменато по-горе, само тези с известна алергия към PEG или друга ваксинална съставка трябва да помислят да не се ваксинират срещу COVID-19. И ако имате алергична реакция след първата доза, не трябва да ви поставят втората.

Ако сте имали тежка алергична реакция към друга ваксина или инжекционно лекарство, или сте получавали анафилаксия по някаква друга причина, все още можете да се ваксинирате срещу COVID-19. Вашата ваксинация обаче трябва да бъде последвана от 30-минутен период на наблюдение в среда, в която са налични персонал, оборудване и консумативи за управление на анафилаксията, ако е необходимо.

„Анафилаксията обикновено се проявява в рамките на 30 минути след експозицията и би била необичайна 60 минути по-късно“, обяснява д-р Ланг.

Пациенти с алергии към други лекарства, храни или инхаланти могат да получат ваксината COVID-19 с нормални предпазни мерки. Това обикновено включва 15-минутен период на наблюдение след инжектирането.

Д-р Аспарух Илиев от Берн: "Имаме по-сигурна ваксина от всякога"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X