Напишете дума/думи за търсене

Пикногенолът – новото чудо против бръчки и стареене

Пикногенолът е регистрираната търговска марка на екстракта от кора на френски морски бор. Използва се като естествена добавка за няколко състояния, включително суха кожа. Може да го намерите на таблетки и като серум за локално приложение.

Екстрактът от борова кора съдържа активни съставки, които също могат да бъдат намерени във фъстъчените люспи, гроздовите семки и кората от хамамелис.

Ползи за кожата

Пикногенолът осигурява много ползи за кожата, включително намаляване на признаците на стареене.

Проучване от 2012 г. върху жени в постменопауза установи, че екстрактът от борова кора подобрява хидратацията и еластичността на кожата. Участниците в проучването са пили екстракт от борова кора като добавка и е установено, че състоянието на сухата кожа при всяка от тях значително се е подобрило. Изследователите заключават, че екстрактът от борова кора може да увеличи производството на хиалуронова киселина и колаген, които се намират в много популярни продукти против стареене.

Друго изследване от 2004 г. пък установи, че прилагането на гел, съдържащ екстракт от борова кора, ускорява процеса на зарастване на рани.

А според сравнително скорошно проучване са доказани по научен път многото ползи от използването на екстракт от борова кора за намаляване на ефектите от стареенето върху кожата. Екстрактът от борова кора намалява създаването на свободни радикали, които са молекули, свързани с няколко кожни заболявания. Изглежда, че помага и за регенерация и репликация на клетките.

Според същото проучване екстрактът от борова кора може също да помогне при:

  • намаляване на бръчките, създадени от UVB лъчите
  • омекотяване на твърдата кожа
  • намаляване на грапавостта на кожата
  • подобряване на видимите признаци на стареене
  • защита от UV лъчи
  • предотвратяване на възпаления
  • намаляване на зачервяването
  • намаляващи области на мелазма
  • намаляване на обезцветяването
  • предотвратяване на фотостареене
  • защита срещу рак на кожата

Още предимства:

В допълнение към своите лечебни свойства за кожата, екстрактът от борова кора също обещава да помогне на децата да се справят със симптомите на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Проучване от 2006 г. установи, че децата, които ежедневно са приемали добавка от екстракт от борова кора в продължение на четири седмици, имат значително по-ниски нива на хиперактивност. Изглежда, че подобрява обсега на вниманието им, визуалните двигателни умения и концентрацията. Симптомите на участниците в проучването започват да се връщат месец, след като са спрели приема на екстракт от борова кора.

Друго проучване от 2006 г. изследва ефектите на антиоксидантната активност на екстракта от борова кора върху оксидативния стрес, който се смята за един от негенетичните фактори, допринасящи за ADHD. Децата, които са приемали добавка от екстракт от борова кора за един месец, са имали здравословни нива на антиоксиданти.

Как се използва

Редица изследователи твърдят, че пикногенолът е най-добрата добавка, която да се приема за борба със стареенето. Ако сте любопитни колко трябва да приемате, първо се консултирайте с вашия лекар, за да сте сигурни, че е безопасно да въведете нова добавка във вашия режим. Като цяло, въпреки че не съществуват определени насоки за препоръчителните дози, стандартните добавки се продават като 30 mg – 100 mg на капсула или таблетка и можете да приемате до 100 mg на ден за максимална ефективност. Със своите противовъзпалителни и хидратиращи свойства, както и способност за борба на бръчките, тази добавка бързо ще се превърне в любима и често използвана от вас.

Що се отнася до локалната употреба, продуктите, формулирани с пикногенол, могат да се използват като серум, но тъй като са мазни, нанасяйте ги след обичайния си серум и преди крема. Може и да ги смесвате с крема, като 2-3 капки са достатъчни обикновено за цялото лице и шия.

ПИКНОГЕНОЛ в няколко реда

ВИД СЪСТАВ: Антиоксидант.

ОСНОВНИ ПОЛЗИ: Предотвратява бръчките, увеличава хидратацията, намалява старческите петна.

КОЙ ТРЯБВА ДА ГО ИЗПОЛЗВА: Като цяло хората, които се борят с признаци на стареенето и със суха кожа.

КОЛКО ЧЕСТО МОЖЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ: Веднъж на ден.

ДЕЙСТВА ДОБРЕ С: Продукти за грижа за кожата против стареене.

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ: Диабетиците и хората на имуносупресори като преднизон трябва да го избягват поради негативни лекарствени взаимодействия.

Що е то козметика с антиоксиданти

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X