Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да нанасяме козметиката за лице сутрин и вечер

Преди години никой не говореше за рутина в грижата за кожата. Миехме се, слагахме един крем и излизахме от вкъщи. Сега е друго. Има десетстепенни „менюта“, най-различни продукти, много видове козметика. И е объркващо. Трудно е да разберем кое след кое се нанася, кое с кое се съчетава и изобщо полагаме толкова грижи за кожата, но верните и качествените ли са те? Затова в няколко материала ще систематизираме информацията, така че да можете да направите своята рутина за грижа за кожата с оптимален брой и по вид продукти.

Редът и стъпките зависят от вашия тип кожа, поради което, когато четете блогове и онлайн статии, трябва да имате предвид, че човекът, който пише, може да има напълно различни нужди от кожата ви.

Например сухата и реактивна кожа няма да има нужда от тонер/тоник, а маслата не са подходящи за всяка кожа. Един добър начин да запомните как да наслоите продукта е: започваме от най-воднистите, леки като текстура продукти и вървим към по-тежките, мазни продукти. SPF винаги е накрая и го нанасяме само сутрин.

Дневна рутинна грижа за кожата

1. Почистващо средство

Почистването на кожата е най-основната част от добрата рутинна грижа за кожата и в идеалния случай трябва да се провежда два пъти дневно. Работи за премахване на мръсотия, пот, микроби и замърсявания от повърхността на кожата, както и създава чиста основа, за да нанесете следващите продукти.

2. Тонер/тоник

Ако обичате да използвате тоник, направете го след почистващия препарат. Имайте предвид, че някои кожи се дразнят от тоника, затова внимателно подбирайте.

Тонерите, които съдържат AHA или BHA (алфа-хидрокси киселини и бета-хидрокси киселини), са различна история, тъй като те действат като ексфолираща стъпка във вашата рутина. Те могат да помогнат, ако се борите с пъпки, запушени пори или забавен оборот на кожните клетки, в зависимост от конкретната киселина. Важно е обаче да следвате указанията за използване на продукти, съдържащи киселина, и да ги въвеждате бавно в рутината за грижа на кожата си.

Често използваните AHA в грижата за кожата включват гликолова киселина, млечна киселина, манделова киселина, а BHA включват салицилова киселина. Те могат да доведат до сухота, лющене, сърбеж, чувствителност и дразнене, ако се прекаляват с тях. Хората, които са по-склонни да развият чувствителност, са тези със суха или чувствителна кожа или предразположение към кожни заболявания като екзема или розацея.

3. Серуми

На следващо място във вашата рутина идват серумите за лице. Сутрин е добре да използвате витамин С, тъй като той предлага допълнителна защита за кожата през деня. Изобщо използването на антиоксидантен серум, съдържащ витамин С, може да помогне за изсветляване на кожата, както и да помогне срещу вредните молекули, известни като свободни радикали, които водят до преждевременното стареене на кожата.

Хидратиращите серуми могат да се използват по всяко време на деня, така че може да добавите и един тук.

4. Хидратация

В зависимост от вашия тип кожа изберете хидратиращия си крем. Там също има различни видове - те могат да бъдат овлажнители, които задържат водата в кожата; омекотители, осигуряващи защитна бариера за улавяне на влагата; или оклузивни, предотвратяващи загубата на вода. Същото е и когато трябва да прилагате най-добрия крем за очи за вашите нужди - независимо дали е за тъмни кръгове, торбички или може би бръчки.

5. Слънцезащита

Независимо от цвета на кожата ви, защитата от слънце е задължителна всеки ден - не само през летните месеци! Използването на слънцезащитен крем може да помогне за защита срещу рак на кожата, както и за ранно начало на стареенето на кожата като бръчки или пигментация.

Да разчитаме ли на слънцезащитата в грима

Нощна рутинна грижа за кожата

1. Почистващо средство

Започнете с премахване на грима и измиване на мазнините и замърсяванията през деня – на мода е двойното почистване.

2. Маска за лице (пожелателно)

Често задаван въпрос е къде в рутината се вписват маските за лице? Краткият отговор е след почистване, преди всички останали стъпки за грижа за кожата, около два пъти седмично.

3. Тонер/тоник

Ако сте фен на тоника, ето къде трябва да го добавите към вечерната си рутина.

4. Ретинол (избягвайте употребата му заедно с AHA / BHA)

През нощта използването на продукт с витамин А като ретинол ще помогне за увеличаване на производството на колаген в кожата, както и за изравняване на тена и подобряване на тонуса. Ретинолът е известен с това, че е доста мощен продукт, така че в дните, в които го прилагате, избегнете всички продукти, съдържащи киселина, за да няма нежелани реакции. Смята се, че това може да направи кожата ви по-чувствителна към слънцето първоначално, така че е важно да нанасяте вечер и винаги да използвате SPF на следващия ден. Което, бихме могли да добавим, трябва да правите всеки ден така или иначе.

5. Серум

Ако ползвате серум след ретинола, изчакайте достатъчно време, в противен случай ще намалите ефективността на ретинола. Той си пасва добре с хидратиращи серуми като например пептидни. AHA, като гликолова или млечна киселина, могат да се използват през цялата седмица в зависимост от толерантността и чувствителността, за да ексфолират внимателно горния слой на мъртвите кожни клетки, което води до по-озарена кожа.

6. Хидратация

Завършете нощната си рутина с обичайния си овлажнител или най-добрия нощен крем за вашия тип кожа. Ако кожата ви е много суха, можете върху крема да сложите и някакъв тип олио – например от гроздови семки, шипково или друго. Последната стъпка е вашият околоочен крем.

Има ли продукти, които не могат да се прилагат заедно?

Това ще научите в следващата ни публикация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X