Напишете дума/думи за търсене

Да разчитаме ли на слънцезащитата в грима

С по-слънчевите дни е важно да разберем ползите от използването на слънцезащитата и най-добрите практики за защита на кожата ни от вредните UV лъчи на слънцето. Макар да се разбира колко важна роля играе SPF в ежедневните ни процедури за красота, наложително е да знаете най-добрите начини за използване на слънцезащита, за да бъдете истински защитени. Докато няколко марки съдържат SPF в продуктите си за грим, истинският въпрос е дали SPF в грима е достатъчно, за да предпази кожата ни от слънцето?

По темата ще цитираме двама експерти дерматолози – Аделин Кикам е сертифициран дерматолог и експерт в лечението на множество кожни заболявания като акне, екзема и мелазма в клиниката по дерматология в Макалън, Тексас. Дъстин Портела също е дерматолог, специализиран в хирургия на рак на кожата, реконструкция на лицето, профилактика на рак на кожата, сложна медицинска дерматология и заздравяване на рани.

Какво е SPF грим

Виждали сме SPF във фон дьо тен, тонирани овлажнители, пудра на прах и много други, но какво точно представлява SPF в грима? SPF означава „слънцезащитен фактор“, който се използва като клинична мярка за тестване на ефективността на всеки слънцезащитен продукт срещу слънчево изгаряне.

Осигурява ли гримът със SPF адекватна слънцезащита

Краткият отговор e не, обяснява д-р Портела: „Теоретично гримът със SPF трябва да осигурява адекватна защита, но знаем, че рейтингите за слънцезащитни продукти се постигат въз основа на стандартно (и доста тежко) приложение от 2 mg/cm2 слънцезащитни продукти, стандартизиращо системата за оценка.“

Какво точно означава това? Според д-р Кикам, "ще ви трябват над 6-7 пъти по-голямо количество от продукта, ако изцяло разчитате само на грима за вашата защита от слънцето." Това означава, че ще са необходими тонове грим, за да си осигурим адекватната защита, която би осигурил стандартният SPF, което го прави скъпо, трудно и безсмислено.

Трябва да имате предвид, че структурите по одобрение на козметични и медицински продукти имат строги насоки и критерии за това какво представлява слънцезащитен крем. Само защото продуктът има слънцезащитни съставки, това не го определя автоматично като слънцезащитен крем. Повечето гримове със слънцезащитни съставки не могат да предявяват претенции за защита от слънцето, тъй като не отговарят на стандартите.

Правилният начин за използване на грим със SPF

Ако гримът със SPF няма да осигури подходящата защита, от която се нуждаем срещу UV и UVB лъчи, трябва ли да преустановим използването му изобщо? Добрата новина за всеки, който има запас от гримове с SPF в своята рутинна програма за красота е, че не е нужно да спирате да използвате тези продукти. Вместо това променете начините, по които да включвате продуктите със SPF във вашите процедури. Кикам обяснява, че грим със слънцезащита може да се използва за подсилване на ефекта от истинската, стандартна слънцезащита.

Стъпките за нанасянето остават непроменени. След като сте ползвали серуми или лосиони, нанасяте дневния си крем (независимо дали е с фактор или не), а върху него – слънцезащитата – най-добре с 50 SPF. Върху слънцезащитата нанасяте фон дьо тена или bb крема – в зависимост какво употребявате.

Тъй като специалистите препоръчват слънцезащитата да се обновява на няколко часа, д-р Кикам казва, че ако сте с грим, може върху най-горния слой да повтаряте с пудра с SPF или спрей, който ще освежи слънцезащитата, без да се налага да почиствате лицето си и да започвате отначало.

Слънцезащита със зелен чай

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X