Напишете дума/думи за търсене

4 съчетания на съставки за грижа за кожата, които дават страхотни резултати

Досега може би сте чували за всякакви трикове за грижа за кожата. Познавате и най-силните бойци в борбата против бръчките: ретинол, витамин С, хиалуронова киселина. Тези съставки са мощни, но знаете ли, че може да подсилите действието им с определени съчетания? 

1. Витамин С + ферулова киселина

Според д-р Дийн Робинсън, клиничен професор по дерматология в болницата към Йейлския университет, феруловата киселина се бори със свободните радикали, за да предотврати и коригира увреждането на кожата, и удължава живота и ефективността на витамин С.

Най-мощните форми на витамин С често са най-нестабилните като L-AA или L-аскорбинова киселина, което означава, че серумите, които ги съдържат, са уязвими на светлина, топлина и въздух.

Когато обаче комбинираме витамин С с ферулова киселина, това помага за стабилизиране на витамин С, така че неговата антиоксидантна сила не се изпарява във въздуха.

2. Витамин С + витамин Е

Когато двата витамина се комбинират, те действат по-добре, отколкото когато са поотделно. И двете съставки предпазват от увреждането на свободните радикали, но всяка се бори с различни видове UV увреждания.

Като добавяте серуми от витамин С и Е към вашата рутина или използвате продукти, които съдържат и двете, вие давате на кожата си двойно антиоксидантни боеприпаси, за да се борите с уврежданията от свободните радикали.

3. Витамин С + витамин Е + ферулова киселина

С антиоксиданти като витамин С и Е, които работят в тандем, за да отстранят щетите, причинени от UV лъчите, вероятно си мислите има ли смисъл да прилагате тази комбинация под слънцезащитния крем за допълнителна UV защита. И ще бъдете права.

Защо антиоксидантите и слънцезащитните продукти са приятели?

Докато антиоксидантите не могат да заемат мястото на превантивно слънцезащитно средство, те могат да повишат вашата слънцезащита.

„Изследванията показват, че комбинацията от витамини Е, С и слънцезащитни продукти повишава ефективността на слънцезащитата“, обяснява д-р Мраз Робинсън, известен дерматолог в САЩ. Това го прави мощна комбинация в борбата срещу видимото стареене и рака на кожата.

4. Ретинол и хиалуронова киселина

От борбата с акнето до стареенето, няма много съставки за грижа за кожата, които могат да се конкурират с предимствата на ретиноидите.

„Препоръчвам ги на почти всички мои пациенти“, казва Мраз Робинсън. Тя обаче отбелязва също, че ретиноидите, ретинолите и другите производни на витамин А са проблемни с това, че изсушават кожата, което води до дискомфорт, дразнене, зачервяване, лющене. Именно заради подобни нежелани реакции много жени бързо се отказват от ползването на ретиноиди. „Някои пациенти трудно ги понасят в началото и изпитват прекомерна сухота, която може да ги обезкуражи за употребата им“, обяснява тя.

Затова предлага да се използва хиалуронова киселина в комбинация с ретиноидите, която ще допълни производното на витамин А. Хиалуроновата киселина хидратира и успокоява, без да пречи на способността на ретинолите да си вършат работата.

Ретинол в козметиката - начин на употреба

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X