Напишете дума/думи за търсене

Ретинал - новият герой против стареене в грижата за кожата

В сравнение с ретинола, ретиналът е по-мощен и може да покаже по-бързи резултати. Това се дължи на по-бързата му способност да се превръща в ретиноева киселина, активната форма на витамин А в кожата.

Това производно на този витамин може да ви помогне да намалите бръчките, да подобрите текстурата на кожата и да стимулирате производството на колаген. Да се ​​научите да го интегрирате в рутинната си грижа за лицето може да ви донесе много ползи.

1. Намалява признаците на стареене на кожата
При постоянна употреба и подходяща слънцезащита ретиналът, известен също като ретиналдехид, може напълно да преобрази кожата. Отличава се с впечатляващия си антиоксидантен капацитет, който го прави ценен съюзник в борбата срещу признаците на стареене. Това антиоксидантно действие се крие в неговата ефективност при неутрализиране на свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките и да допринесат за преждевременно стареене на кожата.

Насърчавайки обновяването на клетките, ретиналът ускорява естествения процес на ексфолиране на кожата. Това премахва мъртвите и увредени клетки от повърхността й, разкривайки по-гладък и равномерен тен. Използването на локални ретиноиди (включително ретиноева киселина и ретинал) може да помогне за намаляване на фините линии и бръчки, помагайки за възстановяване на младежкия вид на кожата.

2. Подобрява текстурата и тонуса на кожата
Както споменахме, ретиналът засилва процеса на обновяване на клетките в дермата, което означава, че мъртвите клетки се отделят по-бързо, разкривайки по-свежа и по-сияйна кожа. Това нежно ексфолиране спомага за изглаждане на текстурата на кожата,  намалява появата на разширени пори и насърчава по-равномерна повърхност.

По подобен начин е доказано, че ретиналдехидът е ефективен при намаляване на хиперпигментацията, като тъмни петна и обезцветяване, причинени от излагане на слънце и стареене. Като се насочва към упоритата пигментация, ретиналът помага за изравняване на тена на кожата и придаване на по-ярък и равномерен вид.

Изследванията показват също, че след 3 месеца използване на крем за лице с 0,1% ретиналдехид има подобрение на признаците на фотостареене и текстурата на кожата, плюс повишаване на хидратацията.

3. Стимулира производството на колаген
Колагенът е ключов протеин за структурата и стегнатостта на кожата. Тъй като производството му намалява с времето, това може да доведе до появата на бръчки, отпускане и други признаци на стареене на кожата. Ретината действа като мощен стимулант на синтеза на колаген, насърчавайки обновяването и ревитализацията на кожата.

Чрез увеличаване на производството на колаген, използването на локален ретиналдехид може да помогне за стягане и тонизиране на кожата, като намалява увисването и подобрява външния й вид. Това може да се превърне в по-дефиниран контур на лицето и по-гладък, по-младежки тен.


Съвети за включване на ретинал в рутинната ви грижа за кожата

Започнете постепенно: Ако това е първият път, когато въвеждате ретинал в рутинната си грижа за кожата, трябва да започнете постепенно, за да избегнете възможно дразнене. Започнете с ниска концентрация и увеличете честотата и концентрацията с времето, докато кожата ви се адаптира.
Използвайте слънцезащитен крем: Поради ексфолиращия си ефект, ретиналдехидът може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина. Ето защо е изключително важно да използвате слънцезащитни продукти през деня, за да предпазите кожата си от UV увреждане.
Нанасяйте през нощта: Тъй като спомага за стимулиране на клетъчното обновяване по време на нощния процес на регенерация на кожата, ретиналът трябва да се прилага само през нощта.
Комбинирайте с овлажнители: Тъй като ретиналът понякога може да причини сухота или лющене, препоръчително е да го комбинирате с овлажнители, богати на хиалуронова киселина или глицерин, за да поддържате кожата добре хидратирана.
Бъдете последователни: Винаги прилагайте вашия продукт с ретиналдехид според инструкциите на производителя и вашия дерматолог, за да увеличите максимално ползите от него. Добра вечерна рутина за лице, която трябва да следвате, е: почистващ препарат, околоочен крем, ретинален серум и след това крем за лице. Използването на слънцезащитен крем на следващия ден е задължително.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X