Напишете дума/думи за търсене

Козметика със зелен чай против бръчки и стареене на кожата

Много пъти сме писали за ползата от зеления чай като напитка. Днес ще ви зарадваме с това, че той е също толкова полезен и в козметика. Известен е със своите антиейдж, успокояващи и антиоксидантни свойства и през последните години започна да присъства все по-често в добрата козметика.

Зеленият чай е растителен продукт, получен от листата и пъпките на чаеното растение Camellia sinensis. Активните компоненти на зеления чай са полифеноли (наричани още катехини), за които се смята, че са от полза за кожата поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Епигалокатехин галатът (EGCG) е най-добре проученият катехин и се използва както орално, така и локално поради многото потенциални ползи за здравето. Зеленият чай също съдържа кофеин и танини, които действат чрез свиване на кръвоносните съдове и намаляване на подпухналостта.

Зеленият чай е едновременно защитен и коригиращ и се предлага в широк спектър от формулировки като почистващи препарати, серуми, овлажнители и маски.

Както при много локални антиоксиданти, зеленият чай е предизвикателен за формулиране, тъй като е силно нестабилен и лесно се окислява, когато е изложен на околна светлина, а EGCG е нестабилен при по-високи температури и при основни стойности на рН. Затова внимателно избирайте козметиката си със зелен чай, защото не всяка компания го произвежда правилно. Също така е добре да съхранявате продуктите със зелен чай на хладно и сухо място.

Ползи от зеления чай за кожата

Поради своята многостранна природа, зеленият чай е изследван като средство за лечение на различни дерматологични състояния като акне, розацея, псориазис, вирусни брадавици и дори рак на кожата.

Предпазва кожата

Като антиоксидант, който поглъща свободните радикали, причинени от стресови фактори на околната среда като UV радиация и замърсяване, зеленият чай е логичен избор да се добави към всеки режим против стареене на кожата. EGCG има способността да се бори с уврежданията на ДНК в кожните клетки, като насърчава възстановяването им.

Минимизира признаците на стареене

Зеленият чай в козметиката може да намали признаците на увреждане от слънцето като хиперпигментация, груба текстура и фини линии и бръчки.

Намалява излишния себум

Способността му да намалява себума заедно с неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства прави зеления чай подходящ за пациенти, страдащи от акне и такива с мазна кожа.

Успокоява кожата

Зеленият чай може да намали възпалението при проблемни състояния като екзема, псориазис и пърхот.

Какво се случва с тялото ни, ако пием зелен чай всеки ден

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X