Напишете дума/думи за търсене

Как да се гримираме, ако имаме мазна кожа

Нанасянето на грим, когато имате мазна кожа, може да бъде истинско предизвикателство. Той се размазва лесно, блокира порите и причинява редица кожни проблеми. Предлагаме ви няколко съвета, с които ще изглеждате красиво през целия ден.

1. Подгответе кожата първо
Това ще направи всички продукти за кожа, които използвате, да издържат по-дълго и да изглеждат по-добре.

• Ексфолирайте.
Премахването на мъртвите кожни клетки ще помогне за изравняване на текстурата и постигане на по-гладко покритие. Изберете меки ексфолианти, които са проектирани специално за вашия тип кожа. Правете това минимум веднъж и най-много три пъти.

• Хидратирайте. Ексфолирането може да накара кожата да изсъхне малко, която ще се опита да противодейства с производство на повече мазнина. Контролирайте това, като поддържате кожата хидратирана.

2. Винаги използвайте основа
Ако имате мазна кожа, това помага на грима да остане на мястото си с правилната консистенция.

• Покрийте областите, които са по-склонни към омазняване (челото, носа и брадичката) с лека, непрозрачна основа, която не съдържа масла. Прахообразните основи са най-добрият вариант.

• Преди да нанесете основата, уверете се, че лицето ви е чисто и сухо. Не забравяйте да направите това преди каквато и да е основа за грим, пудра или друг компонент от макиажа.


3. Изберете грим с гланцово или матово покритие

Друг съвет е да използвате мусове или прахообразни гримове, които придават гланцово или матово покритие.

Потърсете формули, които не съдържат масло и са на водна основа. За траен грим изберете минерални варианти, които нямат аромат. При този тип продукти има по-малка вероятност да блокират порите и да причинят акне.

• За да нанесете основата, използвайте четка или молив. Това ще ви помогне да избегнете блокирането на порите и ще абсорбира излишните масла от кожата, без да насърчава производството на повече.

4. Не използвайте твърде много пудра
Един ключов съвет. Ако имате мазна кожа, използвайте козметиката умерено. Въпреки че прахообразните продукти могат да дадат копринено покритие, твърде много пудра покрива порите и увеличава риска от инфекция или акне.

• Важно е да използвате полупрозрачни матови формули, тъй като притъпяват блясъка на всеки тон на кожата.

• Ако нанесете твърде много пудра, навлажнете тампон за грим и леко
попийте кожата, за да премахнете излишното количество.


5. Винаги носете лист хартия
Няма значение колко безупречно или матово изглежда гримът ви сутрин, ако имате мазна кожа, лицето ви ще заблести само за броени часове. В този случай хартиите за попиване са най-добрият ви приятел.

• Трикът е не да премахвате целия си грим, а просто да притиснете хартията към мазната област. По този начин хартията ще абсорбира маслата, като същевременно ще остави грима непокътнат.

На всяка цена избягвайте да търкате хартията върху кожата.

6. Почиствайте грима си в края на деня
Оставянето на грима за през нощта ще запуши порите и ще причини несъвършенства.

• Използвайте мек стягащ тоник, който съдържа салицилова киселина, за да подобрите текстурата на кожата и размера на порите.

• Ако имате и чувствителна кожа, може да се наложи първо да изпробвате няколко различни опции, за да намерите такава, която да не дразни кожата ви.

7. Използвайте слънцезащитен крем за мазна кожа
Много жени с мазна кожа не използват слънцезащитен крем, тъй като го намират за прекалено мазен или се притесняват да не запушат порите си.

Не трябва обаче да забравяте, че излагането на слънце без слънцезащитен крем причинява слънчеви петна, лунички и преждевременно стареене на кожата.
Ползвайте такава козметика със SPF 50 или повече.

Борба с мазната кожа чрез подобряване на навиците
Не забравяйте да се пазите от бързи храни и захари. Важно е да пиете много вода, за да останете хидратирани и да премахнете токсините.

Маски за разширени пори на лицето

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X