Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем стареенето на косата

Ако си мислите, че единственият признак на стареене на косата е нейното побеляване, да знаете, че това не е точно така. Истината е, че с годините косата ни преминава през много промени, като при някои от нас става все по-суха, при други – по-мазна, косъмът може да стане по-твърд или пък да изтънее. При някои хора се появява косопад, при други косата става непокорна и грижите, които са полагали за нея доскоро, вече не са достатъчни.

Стареенето на косата може да бъде причинено от генетични, биохимични или хормонални промени, които се отразяват на космения фоликул. Само добрата грижа за косата с подходящите продукти може да сведе до минимум някои от тези изменения.

Промени в дебелината и текстурата

Като се има предвид, че косата расте с около 1 см на месец, коса с дължина 30 см е била изложена на почти три години ултравиолетова светлина, триене от разресване, похабяване от топлина, стилизанти, бои и др.

Това износване може да доведе до загуба на качествата и жизнеността на космения фоликул. С течение на времето самите фоликули започват да произвеждат по-тънки косми, и то - в по-малко количество.

Косата побелява

Косата на човек побелява, когато меланинът - пигментът, който придава цвета на косъма и на кожата, намалява.

Като цяло, колкото по-светла е кожата ви, толкова по-скоро косата ви ще побелее. Кавказците например започват да побеляват в началото на 30-те години, с около 10 години по-рано от хората с по-тъмна кожа.

Посивяването е резултат от оксидативен стрес. Оксидативният стрес възниква, когато свободните радикали отцепват ДНК в клетките, произвеждащи меланин в космените фоликули, наречени меланоцити, докато накрая се изключат. Меланоцитите са тясно свързани с клетките, които изграждат кератин в космения стълб, наречени кератиноцити. И двете се намират в базалния слой на епидермиса и са подложени на еднакво излагане на свободни радикали

Изтъняваща коса и плешивост

До 60-годишна възраст две трети от мъжете получават андрогенна алопеция, известна още като плешивост от мъжки тип. Обикновено загубата на коса се появява в горната част на главата или в слепоочията и може да прогресира при някои мъже, а при други – не толкова.

Жените също може да пострадат от плешивост, макар и по-различна от мъжката. Става въпрос за изтъняване на косата и видим скалп. Смята се, че генетиката, променящите се нива в мъжките хормони (андрогени) по време на менопаузата или пременопаузата и недостигът на витамини допринасят за задълбочаването на този проблем.

Решението: как да поддържаме косата си млада и здрава

За да избегнете стареенето на косата, специалистите препоръчват:

- Минимизирайте употребата на нагряващи уреди като маши и преси, а когато го правите, ползвайте висококачествена термозащита. Когато сушите косата си със сешоар, го правете от голямо разстояние, а най-добре я оставяйте да съхне свободно.

- Използвайте препарати за коса с UV защита и внимавайте какви са съставките на избраната от вас козметиката. Не се препоръчват сулфати, алкохол и други вредни съставки. Ако може да се откажете от стилизиращи продукти, ще е във ваш плюс.

- Преустановете тютюнопушенето.

- Погрижете се за младостта и здравината на косата си със специална козметика против стареене. Препоръчваме ви специализираната козметична линия Revalid Anti-Aging.

Създадени специално за дамите, шампоанът и флуидът с Anti-Aging ефект съдържат екстракт от еделвайс от Швейцарските Алпи – алпийската „звезда по оцеляване“, която расте при екстремни температури на висока надморска височина. Екстрактът защитава косата и скалпа, и стимулира ключови гени и протеини. Продуктите са ефективни и благодарение на активната съставка DN-Age™- екстракт от листа на растението Cassia Alata, известно с лечебните си и подмладяващи свойства. Иновацията DN-Age™ е вдъхновена от защитните качества на растението, което предпазва космените фоликули и скалпа, и така забавя процесите на стареене. Клинично доказано е, че тази активна съставка има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, подпомага възстановяването, забавя процесите на побеляване на косата и стимулира растежа. В клинично проучване 80% от доброволците описват косата си като по-здрава и по-плътна след ежедневно нанасяне на DN-Age™ върху скалпа. Те отбелязват подобрение в плътността на косата, гъстотата ѝ и нейната здравина. С продуктите от серията Revalid Anti-Aging ще се погрижите и за здравето на косата си, и за младежкия си вид, и за самочувствието, от което всяка жена се нуждае.

X