Напишете дума/думи за търсене

Видове домашен безпорядък, показващи комплексите ни

На какво обръщате внимание, когато отидете на гости на ваш приятел?

Някои хора разглеждат декора и мебелите, други разглеждат видовете книги, които са по рафтовете (ако изобщо има книги), а някои просто си играят със сладкия домашен любимец на домакина. Малко хора всъщност обръщат внимание на бъркотията, въпреки че това може да каже много за човека, в чиято къща влизате.

Потърсихме мнението на клиничния психолог Алина Витова, която анализира какво показва безпорядъкът в различните части на дома.

1. Коридор

Безпорядъкът, близо до входа или в коридора, често показва страх от общуване. Оставяйки чанти, чадъри и други неща в тази част на дома, хората се блокират от околните. Такива индивиди имат проблеми да създават нови приятелства, а големите компании ги карат да се чувстват неудобно. Това също може да показва хронична умора и желание най-накрая да си починат. Има и трета възможност – недостиг на пространство в дома, в което да сложат тези вещи.

2. Кухня

Тоновете мръсни съдове в мивката и мръсни кухненски мебели показват емоционална нестабилност. Възможно е собственикът на апартамента с разхвърляна кухня да страда от депресия или тревожност. Ако това е вярно, това означава, че този човек непрекъснато трябва да преодолява демоните си, за да направи най-простите неща – като да си вземе душ или да измие чиниите.

Друга възможност е човекът да е нарцистичен и несериозен. Когато е изправен пред два избора - нещо, което трябва да направят, и нещо, което искат да направят - те избират второто (ето защо отлагат да правят чиниите за по-късно време). Това са хора, които не мислят за бъдещето често.

3. Секция

Хаос и боклук върху секцията в хола, докато останалата част от дома изглежда спретната и чиста, означава, че този човек е перфекционист. Може би имат нереални очаквания, които ги ядосват всеки път, когато не отговарят на реалността.

4. Бюро

Бюрото, покрито с много неща, може да показва, че този човек е креативен или незрял и обича да отлага. Бюро, където всички неща са там, където трябва да бъдат или са групирани според някои критерии (като цвят, размер и форма), може да означава, че това е организирана личност. Такива хора са много внимателни и обичат да подреждат нещата, но може да страдат от безпокойство и желание да контролира всичко.

5. Легло

Човек, чието легло е покрито с дрехи, козметика, книги и мръсни съдове, може да има много нерешени проблеми в личния си живот. Може би все още да страда от развръзката на някакъв спор или раздяла с някого, така че да развие лоши навици (като оставяне на боклук в леглото) като начин да се разсее от грижите си. Това може да е и човек, който е сам и жадува за връзка. Мястото за спане е в тотален безпорядък, защото не се възприема като нещо романтично.

6. Прозорци и первази

Прахът върху первазите и мръсните прозорци създават един вид невидим щит между човека в апартамента и външния свят. Липсата на желание да се отървете от този щит може да показва или депресия, или неспособност да се гледа в бъдещето. Такива хора често живеят в миналото, но се оказват много чувствителни и интересни събеседници.

7. Балкон или гараж

Много хора държат доста безполезни неща в своите гаражи и балкони. Това са признаци на страх. Те се страхуват да не загубят всичко изведнъж, поради което продължават да събират ненужни вещи, които им помагат да се справят с техните фобии, давайки им илюзия за безопасност. Проблемите с освобождаването от безполезни неща е знак на безпокойство и невъзможност за вземане на решения. Най-вероятно това е невротичен човек.

8. Цялото жилище

Когато човек направи сметище на място, което трябва да е чисто, като пространството под леглото, зад дивана или нощното шкафче, означава, че наистина зависи от мнението на други хора. Или домът е чист, но има няколко тениски на стола постоянно. Или може би праните дрехи не се слагат в съответните чекмеджета в продължение на няколко дни. Отлагането на рутинните задачи за по-късно време може да е индикация за пасивна агресия. Причината за бъркотията е гневът, който човекът се опитва да потисне.

Затрупването на конкретни места е признак за невъзможност за адаптиране към дадена ситуация. Ако човек съхранява безполезни неща, това означава, че не е в състояние да се справи с настоящето и вместо това предпочита да живее в миналото. Това също означава, че притежава слаба воля и трудно си поставя цели.

Предразположени ли сте към тревожност?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X