Напишете дума/думи за търсене

Митове за реда вкъщи, на които трябва да спрем да робуваме

От съвсем малки ни учат, че редът е едно от най-важните неща – от него зависят комфортът, работоспособността и успехът. И това е така, стига да не робуваме на някои стереотипи, които вгорчават живота ни. Развенчайте митовете и погледнете порядъка с други очи.

Редът винаги е нещо идеално

Ако се стремите само и единствено към перфектен ред, вероятно всичките ви опити да ги въведете ще приключват с неуспех или ще предизвикват досада и отвращение. Помнете, че няма универсални схеми – трябва да намерите собствена система и разновидност на порядъка, които ви устройват. Не става дума да заявите: «Хаосът е моят ред.» Сбогувайте се с мързела и действайте по собствения си план.

Можем да отлагаме дълго, а след това да въведем ред

Схемата с отлагането не работи – нито при почистването, нито със задачите в офиса, нито с личните дела. Колкото по-дълго отлагате въвеждането на ред, толкова по-страшно става положението. Затова не чакайте планината от чинии да се издигне до тавана, за да стартирате миенето – ако миете чиниите всеки ден, няма да изпитате досада, нито пък ще се получи стряскаша купчина.

Подредили сте – работата е свършена

Не е достатъчно просто да подредите вкъщи или да сложите документите в папки. Необходимо е да поддържате реда – това е постоянен процес, който впрочем се отнася не само за материалните неща, но и за постъпките, решенията и дори за мислите.

Подреждането е нещо трудно и дълго

Всъщност не е никак трудно, ако го правите постепенно и своевременно. Ще осъзнаете, че подреждането не е мъчение, ако си създадете навик да слагате вещите по местата им, вместо да разхвъляте с идеята по-късно да въведете идеален ред. Това също е толкова полезно, колкото да си записвате важните ангажименти и да не взимате решения в последния момент, а да си оставяте малко време за размисъл.

Подреждането е талант, с който се раждаме

Може би ще ви разочароваме, но способността за въвеждане на ред не е сред вродените черти от характера. С други думи, ако живеете в хаос, вината е изцяло ваша – не я прехвърляйте на гените, родителите или зодията. Така че се вземете в ръце и изработете собствена схема и навици за въвеждане на порядък вкъщи.

Ще въведа ред, когато се сдобия с хубаво жилище

По подобен начин се оправдават пушачите, които обещават да спрат цигарите от новата година; или хората с наднормени килограми, които ще започнат да спортуват от „следващия” понеделник. Трябва да започнете веднага, тук и сега. Да чакате ново жилище, нова мебел, ремонт или уред е глупаво. Новият апартамент ще се превърне в същата разхвърляна бърлога като сегашния, ако лично вие не се промените. Редът не е нещо скъпо и не изисква никакви вложения освен личното ви време и желание.

Ориентирам се чудесно в безпорядъка, значи всичко е наред

Не, не е наред. Имайте предвид, че освен вашия комфорт има и външно мнение – околните съдят за вас по външния ви вид, по дома, по работното пространство. Безпорядъкът може да ви причини куп проблеми както в професионален, така и в личен план.

Редът и творчеството са несъвместими

Според психолозите е точно обратното – безпорядъкът в дома отвлича вниманието и спира творческия процес. Правилно организираното пространство може само да ви помогне в пътя към добрите идеи и реализацията им.

Просто не мога

Убедени сте, че каквото и да правите, поддържането на ред вкъщи просто не се получава. Ако това е вашият довод да живеете в хаос, имайте предвид, че дълбоко се самозалъгвате. Ако самата мисъл за чистене вкъщи ви докарва нервна криза, устройте пространството така, че поддържането на ред да е лесно и удобно – например сложете кошче за хартия под бюрото и кош за мръсни дрехи в ъгъла на стаята.

Трябва ви ясен план

Не, достатъчно е единствено да имате желание да въведете порядък в дома си. Нямате нужда от сложни схеми – редът не е нещо, което съществува на хартия. Запретнете ръкави и действайте без излишни усложнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X