Напишете дума/думи за търсене

Предразположени ли сте към тревожност

Тревожността стана водеща тема покрай пандемията от COVID-19. Това състояние е отдавна известно на психиатри и психолози, но през последната година случаите на страдащи от безпокойство силно нарастнаха. Тревожността не се развива или причинява от един фактор само. Обикновено е комбинация от фактори, включително личностни фактори, жизнен опит и физическо здраве.

Фамилна анамнеза за психични заболявания

Някои хора, които изпитват тревожност, може да имат генетично предразположение към подобни състояния. Обратното също е вярно, наличието на родител или близък роднина, който е предразположен или пък е с друг психичен проблем, не означава, че автоматично ще развиете тревожност.

Личностни фактори

Изследванията показват, че хората с определени личностни черти са по-склонни да изпитват тревожност. Например, деца, които са перфекционисти, които са лесно възбудими, плахи, с по-забавено развитие, такива, които нямат самочувствие или искат да контролират всичко, понякога развиват тревожност по време на детството, юношеството или като възрастни.

Текущи стресови събития

Тревожни състояния могат да се развият поради едно или повече стресиращи събития в живота. Най-често това се случва при:

  • работен стрес или смяна на работата;
  • промяна в условията на живот;
  • бременност и раждане;
  • проблеми със семейството и отношенията;
  • голям емоционален шок след стресиращо или травмиращо събитие;
  • словесно, сексуално, физическо или емоционално насилие или травма;
  • смърт или загуба на любим човек;

Проблеми с физическото здраве

Хроничното физическо заболяване също може да допринесе за състояния на тревожност. Честите хронични състояния, свързани с тревожността, включват:

  • диабет
  • астма
  • хипертония и сърдечни заболявания

Някои физически състояния могат да имитират състояния на тревожност, като например свръхактивната щитовидна жлеза. Затова, ако нямате обяснение за усещането си за тревожност, посетете лекар и разберете на какво може да се дължи.

Вреден ли е алкохолът при тревожност

Някои хора, които изпитват безпокойство, могат да използват консумацията на алкохол или други наркотици, за да си помогнат в контрола над това състояние. В някои случаи това може да доведе до още по-тежък проблем и да се развие алкохолизъм или зависимост от дрога, които сами по себе си водят до още тревожност, и така човекът попада в затворен кръг. Затова не туширайте усещането за безпокойство с алкохол. Потърсете други начини – спортът се препоръчва на първо място. Също йога, разходки в природата, приятни социални контакти, хобита, ароматерапия и т.н.

10 неща, които хората с тревожност трябва да правят всеки ден

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X