Напишете дума/думи за търсене

Странни факти за психичното здраве

Знаете ли, че ако се храните бързо и нездравословно, може да развиете депресия? Или че стресът може да е генетичен? Ето няколко научно доказани факта за психичното здраве, които може да ви изненадат.

Вредните храни може да са предпоставка за депресия

Изследване от списание Public Health Nutrition показва, че яденето на джънк фууд и всякаква „бърза храна“ - банички, кроасани, пица, чипс, са свързани с развитието на депресия. Установено е, че потребителите на такъв тип храна са с 51 процента по-склонни да получат депресия в сравнение с тези, които ядат рядко джънк фууд или изобщо не консумират. Колкото по-здравословно се храните, толкова по-далеч ще сте от тревожността и тъгата.

Доброволчеството и социалните контакти ни правят психически по-издръжливи

Според скорошна статия в Social Psychological and Personality Science принадлежността към социални групи, от шахматни клубове до благотворителни организации, увеличава психологическата сила за издръжливост и преодоляване на физическите предизвикателства. Изследователите предполагат, че това ни дава усещане за принадлежност и цел. Семейството и приятелите също помагат, разбира се.

Чувството за стрес може да е генетично

Поредица от изследвания преди няколко години установиха, че хората с ниски нива на свързания със стреса ген са имали повече негативни чувства по време на стресови ситуации. Те са се справили по-зле със стреса от други, при които генът е по-благоприятен. Тоест податливостта ни към стрес е обусловена още при нашето раждане.

Теглото е пряко свързано с настроението ни и усещането ни за тревожност

Наличието на здравословно телесно тегло прави жените по-малко депресирани. Проучване, което в продължение на повече от година проследява 203 жени със затлъстяване на възраст от 40 до 65 години, установява, че субектите са по-малко тревожни и прекъсват връзката с депресията, когато успеят да отслабнат. Освен това, когато премахнем симптомите на депресия, може да повишим активността си, казват изследователите.

Добавките Омега-3 са ефективни при лечение на депресия

Използването на Омега-3 добавки се използва за ефективно лечение на тежка депресия според скорошно проучване, публикувано в Journal of Clinical Psychiatry. Въпреки че ползите от омега-3 са добре документирани - диетата, богата на омега-3, е полезна както за сърцето ви, така и за мозъка ви - това изследване е най-голямото от този вид, което демонстрира ясната връзка между добавките с омега-3 и депресията. Предишни проучвания предполагаха само, че хората с дефицит на омега-3 могат да бъдат предразположени към депресия.

Тревожността може да повлияе на сърдечно-съдовото здраве

Тригодишно проучване, публикувано в The Canadian Journal of Psychiatry, съобщава, че хората с паническо разстройство имат по-висок риск от инсулт. Симптомите на паниката включват изпотяване, сърцебиене и задух. Говорете с вашия лекар и посетете кардиолог, ако често изпадате в такова състояние.

Болести, причинени от тревожност

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X