Напишете дума/думи за търсене

Изхвърлете шампоана – най-новият тренд за красива коса

Има нов метод за измиване на косата и се нарича co-washing. Той се състои в измиването на косата без пяна и стана изключително популярен напоследък, защото решава проблема със сухата коса.

Какво означава co-washing в света на грижата за косата

Сo-washing е съкращение от „измиване само с балсам“. Това означава да пропуснете шампоана и да разчитате единствено на балсама си, независимо дали се миете всеки ден или по-рядко. Резултатът от co-washing-а е скърцаща от чистота коса и по-гладки, меки и по-лесни за управление кичури, особено ако имате къдрици или косата ви е на вълни.

Предимства на метода

Повечето балсами съдържат следи от детергенти, наречени катионни повърхностноактивни вещества. Някои често срещани видове, които можете да намерите в списъка на съставките на вашия балсам, са цетримониум и бехентримониев хлорид. Когато се смесват с вода, те събират малки количества мръсотия, оставяйки несапунисаната коса да се чувства чиста, но не прекалено чиста (което е често срещана грешка в поддържането на косата). Тъй като косата без шампоан запазва повече от естествените си масла, овлажняващите агенти на балсама ще оставят косъма още по-гладък и копринен от обикновено.

Ако косата ви е боядисвана, co-washing няма да измива боята ви и със сигурност ще е по-щадяща за цвета от обичайното почистване с шампоан.

Кой трябва да пропусне сo-washing от рутината си

Хора с фина, права коса, която може да тежи. Тези с мазен скалп или дерматит също трябва да се откажат да пробват метода. Придържайте се към редовната си рутинна процедура за шампоан и чак след това балсам.

Избор на правилния балсам

Ежедневният балсам, който вече седи под душа ви, е напълно подходящ. Просто избягвайте балсами със силикони като диметикон в списъка на съставките. Те често се добавят към конвенционалните балсами за изглаждане на косата.

Как да си измиваме косата по метода на сo-washing

Премахването на шампоана от рутинното миене на коса изисква корекции в начина, по който изплаквате и поддържате косата си.

1. Намокрете идеално косата си с вода. Всички косми трябва да са влажни. Мислете за това като за накисване на мръсна тенджера. Водата разхлабва отломките, което улеснява изплакването. Това също помага за равномерното разпределение на продукта по цялата коса.

2. Вземете необходимото за цялата ви коса количество (не повече, не и по-малко) балсам в шепата си.

3. Масажирайте балсама в скалпа и разпределете равномерно по дължината до краищата. Това ще помогне за разграждането на маслата и остатъците от стилизиращите продукти.

4. След това оставете балсама да се абсорбира за три до пет минути. Ако косата ви е особено суха или повредена, оставете я по-дълго. Ще действа като маска.

5. Сега изплакнете, подсушете и оформете както обикновено. Бонус: Може да откриете, че имате нужда от по-малко стилизиращ продукт, тъй като косата е по-малко суха и по-податлива на естествено стилизиране.

Съживете косата с глина и кокосово масло

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X