Напишете дума/думи за търсене

Бакучиол - новата звезда срещу стареене на кожата

Добра новина за хората с чувствителна кожа. Най-накрая козметичните формули започват да включват по-малко дразнеща, естествена алтернатива на ретинола. Известна като бакучиол, нежната веганска съставка е на път да стане предпочитана от жени във всяка възраст и с всякакъв тип кожа.

Ретинолът е спечелил репутацията си на трайна любима съставка в продуктите за грижа за кожата - може да намерите производното на витамин А в почти всяка вариация, включително овлажнители, околоочни кремове и дори хидратиращи тоници.

„Локалният ретинол е може би най-добре проучената съставка, която имаме на пазара, която подпомага стимулирането на колагена, укрепването на кожата и минимизирането на появата на линии и бръчки“, казва Джошуа Цайхнер, директор клинични изследвания в дерматологията в болница Mount Sinai в Ню Йорк. Ретинолът, както знаем, е и чудесно средство за изчистване на акне.

Но въпреки всички мощни ползи от производното на витамин А, ретинолът е труден за използване от хора с чувствителна кожа. Затова, ако сте с такъв тип кожа, въведете в рутината си бакучиол, растителен екстракт, който предлага същите предимства на кожата като ретинол, без неприятните странични ефекти.

Бакучиол е съставка, получена от растението psoralea corylifolia, известно още като растението „babchi“. Доказано е, че бакучиолът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и антибактериални такива. Той функционира подобно на ретинола, като увеличава клетъчния оборот, като по този начин стимулира производството на колаген и намалява признаците на стареене като фини линии, бръчки, отпуснатост на кожата и цялостно фотоувреждане.
Неотдавнашно проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, установи, че не само бакучиолът действа, както и ретинолът, когато става въпрос за справяне с признаците на стареене, но също така е по-малко дразнещ.

Но защо не сте чували за бакучиол преди? Естествената съставка започва да се разпространява в света за грижа за кожата през 70-те години на миналия век, но едва когато последните изследвания доказаха ефективността на бакучиола, той започна да навлиза и в индустрията.

За да вкарате бакучиол във вашата рутинна грижа за кожата, може да го използвате точно както бихте използвали локален ретиноид. Тъй като тези продукти спомагат за възстановяването на кожата и стимулират колагена, е добри да ги нанасяте вечер преди лягане под формата на серум или нощен крем. Въведете продукта постепенно – започнете с две намазвания на седмица. Ако кожата ви реагира добре и не се появят проблеми, минете на три, четири и така нататък. Нанасяйте продуктите с бакучиола на абсолютно чиста и суха кожа. След нанасянето на серума изчакайте половин час и покрийте с хидратантен крем, но внимавайте кремът ви да не съдържа някакви киселини. Задължитело носете слънцезащитен крем през целия ден. Препоръчва се дори през зимата, дори да не излизате, да обновявате слънцезащитата си на няколко часа, минимум два пъти на ден.

Козметиката не е достатъчна за сухата кожа

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X