Напишете дума/думи за търсене

Добре ли е за косата да спим с балсам

Дълбокото подхранване на косата е може би най-важната стъпка в рутинната ни грижа за нея. Някои момичета с къдрави или много изтощени коси дори стигат до дълбоко подхранване с маска или балсам за цяла нощ. Дали това е правилно и дали помага?

Подхранване за една нощ: полезно или вредно?

Накратко, спането с балсам на косата не е необходимо. Тук не действа правилото на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече". Тук действа правилото на медикаментите - пийте точно толкова, колкото е указано на опаковката. И вие добре знаете, че резултатите от предозирането може да бъдат вредни. По същия начин дълбокото подхранване за една нощ може да има неблагоприятен ефект върху косата ви.

Продуктите за коса идват с указания като лекарствата и си има причина за това. Силните балсами са формулирани така, че да проникнат в космената обвивка за заздравяване на суха, чуплива коса. Правени са тестове, за да се определи колко време ще отнеме това да се случи ефективно, без да се уврежда косата. Но в крайна сметка всеки козметичен продукт е различен. Има такива, които работят за 2-3 минути, други - за 10 минути, и такива, които може да бъдат оставени половин час. Най-добре е да погледнете какво пише на опаковката на вашия балсам или маска и да не превишавате времето на употреба. 

Защо е вредно прекаленото подхранване?

Тъй като влагата се абсорбира в косъма, вътрешната структура на косата - нейната кора, набъбва. Това причинява напрежение. Докато косата ви изсъхва, тя се свива обратно до нормалното. Постоянното разширяване и свиване на кутикулата на косъма води до така наречената хигрална умора. Твърде много вода, която се абсорбира в кутикулата на косъма, може да доведе до това тя да стане по-чувствителна и по-малко еластична с времето. Непрекъснатото напрежение при намокряне и изсушаване може дори да доведе и до разрушаване структурата на косъма.

Спането с балсам върху косата ви излага на риск от увреждане под формата на хигрална умора, тъй като има твърде много влага, проникваща в космената обвивка. Това е като да се принудите да облечете твърде мокри дрехи. Може да успеете да се вмъкнете в тях, докато са мокри, но с течение на времето те ще започнат да се опъват повече и повече. И дори може да започнат да се късат. Затова ползвайте хубава козметика, правете си и домашни маски, но нека всичко да е с мярка.

Митове за косата, на които е глупаво да вярваме

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X