Напишете дума/думи за търсене

Козметиката не е достатъчна за сухата кожа

Сухата, сърбяща кожа е често срещан проблем. Особено през зимата всички страдаме от проблема поради ниската влажност, силните ветрове и отоплението на закрито – всички те могат да изчерпят естествените слоеве на влага в кожата ни.

Когато външният слой на кожата е добре хидратиран, той минимизира загубата на вода през кожата и помага да се предпазим от алергени, дразнители и микроби. Когато външният слой изсъхне, той губи тази защитна функция, позволявайки по-голяма загуба на вода, която може да направи кожата уязвима към редица фактори на околната среда.

При нормални условия външният слой на кожата има водно съдържание от 10 до 30 процента. Съдържанието на вода в кожата идва от потта, подлежащите слоеве на кожата и атмосферата. Натуралните масла на кожата действат като овлажнители. Сухата кожа се появява, когато външният й слой губи вода и водното съдържание в него падне под 10 процента.

Много неща могат да причинят суха кожа: топлина, студ, сапуни, често къпане, излагане на слънце и ниски нива на влажност. Кожните клетки се свиват, причинявайки груба, люспеста и сърбяща кожа. В най-тежките случаи липсата на влага в кожата може да доведе до пукнатини или кървене.

Типичните стратегии за управление на сухата кожа включват овлажняване с лосиони и кремове, носене на балсам за устни, пиене на много вода и избягване на прекалено горещи душове или вани. Но за ефективно управление на сухата кожа е разумно да имате и по-добър контрол върху нивата на влажност в дома си.

Поддържането на мека и еластична кожа изисква задържане на влагата или добавяте на влага отвън. Когато въздухът е студен и сух, кожата се справя по-трудно със задържането на влага. 

Помещение, отоплявано от парно или климатик, може да има само 10 процента влага, затова ви е нужен овлажнител на въздуха. Той прави така, че влагата циркулира, което може да подпомогне кожата да запази естествената си влажност.

Като цяло идеалното ниво на влажност във вашия дом трябва да бъде между 30 и 50 процента. Влажността в този диапазон може да ви помогне да контролирате симптомите на астма и алергия, да облекчите запушения нос, да сведете до минимум рисковете от настинка и да помогнете на сухата кожа.

Въпреки това хората с изключително суха кожа може да помислят да увеличат нивото на влажност в дома си до 45 и 50 процента. Преди да направите това обаче, е разумно да обсъдите проблема с вашия лекар и/или дерматолог.

Можете да измервате нивата на влажност в дома си с влагомер, устройство, което прилича на термометър и измерва количеството влага във въздуха. Много овлажнители имат вградени влагомери, наричани още влажни станции, които ще поддържат влажността в предварително зададен диапазон.

Намиране на правилния овлажнител

Преносим овлажнител в хола, офиса или спалнята вероятно ще добави достатъчно влага, за да предпази кожата ви от изсъхване. Спането с овлажнител във вашата спалня със затворена врата също може да направи съня по-приятен, като същевременно ще предостави на кожата нивата на влага, от които се нуждае. За да увеличите влажността в къщата си, можете да си закупите овлажнител или просто по един дифузер за етерични масла във всяка стая.

Овлажнителят не само помага да поддържате кожата си здрава, но също така може да помогне за намаляване на разпространението на микроби и да допринесе за облекчаване на определени състояния на синусите, настинки и болки в гърлото.

За да се насладите напълно на предимствата на овлажнителя, важно е да запомните да правите редовно и правилно почистване, за да премахнете заплахата от мухъл и бактерии. Сменяйте водата ежедневно, никога не оставяйте застояла вода в резервоара и редовно сменяйте филтрите.

6 съвета за кожата през зимата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X