Напишете дума/думи за търсене

Причините и последиците от фотостареенето

Фотостареенето се отнася до влошаване на кожата поради действието на слънцето, което води до признаци на стареене на кожата. Според изчисленията между 75 и 90% от бръчките и липсата на еластичност на кожата са резултат от слънцето, а не от хронологичното стареене.

Затова е важно да сте наясно с причините и последиците от фотостареенето.
Излагането на UVA и UVB ултравиолетови лъчи е определящият фактор за появата на преждевременни признаци на стареене. Експертите смятат, че фотостареенето започва да се проявява около 20-годишна възраст и че щетите са правопропорционални на времето на незащитено излагане на слънце.

Според експерти слънчевите ексцесии, извършени например на 15-годишна възраст, разкриват ефектите си едва когато човек стигне на 40. Няколко години излагане на слънце водят до тази форма на влошаване.

Остаряването се влияе от вътрешни и външни фактори:
• Сред вътрешните фактори генетиката играе основна роля. Те определят дебелината и качеството на кожата, както и нейното ниво на възстановяване, качеството на еластиновите и колагеновите влакна и др.
• От друга страна, външните фактори включват няколко елемента, които ускоряват процеса на стареене чрез въздействието си върху кожата. Сред тях най-определящият фактор е слънцето, въпреки че диетата, замърсяването на околната среда и начинът на живот също играят роля.
След 25-годишна възраст регенеративният капацитет на кожните клетки намалява. Това води до постепенна загуба на еластичност на кожата и поява на бръчки, главно по лицето. Ако има неправилно излагане на слънце и слънчева светлина, тези симптоми се увеличават. Това се нарича фотостареене.


Фотостареенето се причинява от действието на UV лъчение върху кожата. Има два вида UV лъчи.
• Първите са UVA лъчите, които засягат повърхностните слоеве на кожата. Те пораждат тен, но също така и признаци на преждевременно стареене като бръчки.
• В същото време има UVB лъчи, които проникват дълбоко в кожата. Те могат да преминат през стъкло и присъстват целогодишно, независимо дали грее слънце или не. Те могат да причинят слънчево изгаряне и рак на кожата.

Излагането на UV лъчи води до разграждане на колагена. Молекулите на колагена се разграждат и причиняват необичайно натрупване на еластин. Изправени пред това натрупване, дермата реагира, като произвежда голям брой ензими, наречени матриксна металопротеиназа.
Резултатът е деформация на колагеновите влакна. Те започват да придобиват дезорганизиран вид и с течение на времето образуват бразди или бръчки. След известно време кожата придобива текстура, подобна на пергамент. Има грапавост, сухота и промени в пигмента.

Как да избегнем последиците от фотостареенето
Най-добрата мярка за избягване на последиците от фотостареенето е да се предотврати това на първо място. И най-добрият начин да направите това е да използвате ежедневно широкоспектърно слънцезащитно средство. Широкият спектър означава, че той предпазва както от UVB, така и от UVA лъчи. В идеалния случай те трябва да имат слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок.

Слънцезащитните продукти трябва да се използват ежедневно, независимо от сезона на годината. Дори денят да е облачен, има ултравиолетови лъчи. Така че не е достатъчно да защитите кожата само през лятото или при слънчево време.

Най-добрите слънцезащитни продукти са тези, съдържащи Helioplex и Mexoryl. Тези вещества правят ефекта по-продължителен и не е необходимо често повторно прилагане. Ако вече са се появили признаци на фотостареене, най-добре е да използвате кремове или серуми, съдържащи ретиноиди.

Други аспекти, които да се вземат предвид
Предотвратяване на фотостареенето може да се случи с включването на антиоксидантни храни във вашата диета. Някои от тях са цитрусови плодове, пресни зеленчуци, чушки, моркови, целина и маруля. Всички те помагат в борбата с ефекта на ултравиолетовите лъчи.

Световната здравна организация посочва, че най-добрата защита срещу слънцето е да не се излагате директно на него, особено в часовете с най-голяма интензивност. Експертите на тази институция твърдят, че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да носите защитно облекло като шапки с широка периферия, затворени слънчеви очила и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X