Напишете дума/думи за търсене

Фитостероли за по-стегната и хидратирана кожа

Днес много хора са склонни да използват естествени средства, за да поддържат кожата си здрава и млада. Натуралните съставки са в състояние да й придадат блясък и еластичност, както и младост. Растителните вещества фитостероли заслужават внимание.
Използването на козметични кремове и фитостероли и керамиди предотвратява разграждането на колагена в кожата, което се случва, когато тя е изложена на вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение.

Фитостеролите са растителни молекули, които присъстват в храни като ядки, бобови растения, слънчоглед, соя, сусам и фъстъчено масло. Те са противовъзпалителни, спомагат за стимулиране на растежа на косата и понижаване на холестерола. Те се въвеждат в орални добавки, козметични кремове.

Редица изследвания, насочени към изучаване на ефекта на фитостеролите върху кожата, дават положителни резултати. В един такъв експеримент участвали 10 доброволци, които използвали различни кремове с витамини, керамиди и фитостероли. Оказало се, че използването на кремове, включително фитостероли и керамиди, предотвратява разграждането на колагена в слоевете на кожата, което се случва, когато тя е изложена на слънчева светлина. Влиянието на ултравиолетовото лъчение води до факта, че кожата губи колаген, а използването на крем, който забавя този механизъм, дава възможност за борба със стареенето.

Освен това фитостеролите увеличават синтеза на колаген и хиалуронова киселина. Тази киселина е ключов овлажнител и позволява на кожата да задържа вода. С годините тялото губи способността си да задържа влагата в кожата, което я прави увиснала и набръчкана. Производството на хиалуронова киселина и колаген в организма ще осигури свеж и сияен вид на кожата.

Колагенът е безценен протеин в човешкото тяло, образува се под формата на дълги молекулярни вериги, намиращи се в кожата, сухожилията и костната тъкан - той съставлява 1/3 от тялото. Тялото има голям списък от видове колаген, той е строителен материал за организма. В кожата колагенът образува структура, спомага за възстановяването на мъртвите клетки. С течение на годините влиянието на слънчевата радиация, тютюнопушенето намаляват съдържанието му, неговата концентрация намалява след менопаузата. В резултат на това кожата увисва, образуват се бръчки.

Вещества за производството на колаген
Освен фитостеролите има цял списък от вещества, които поддържат здравата кожа, увеличават синтеза на колаген и предотвратяват разграждането му.


Ретиноиди и ретиноли
Това са производни на витамин А, които стимулират производството на колагенов протеин. Ретиноидите помагат за намаляване на появата на фини бръчки, изсветляват петна и намаляват запушените пори.

Витамин С
Той също така насърчава синтеза на колаген. Този витамин помага за въвеждането на кислородни и водородни атоми в аминокиселините, като по този начин стабилизира колагена. Витамин С има мощен антиоксидантен ефект: той се бори с уврежданията на ДНК, причинени от UV светлина и токсини.

Корекции на начина на живот за запазване на колагена
Важно е да се погрижите за намаляване на излагането на токсични съединения, които намаляват концентрацията на колаген.

• Полезно е да се откажете от пушенето, злоупотребата с алкохол и да избягвате замърсения въздух и активната слънчева светлина.


Ултравиолетовата светлина излага кожата на фотостареене и увеличава вероятността от рак на кожата. Важно е да си сложите шапка на главата по време на пиковите часове (10:00 - 16:00), да използвате специални слънцезащитни продукти всеки ден.

• Преразгледайте диетата. Редица храни стимулират производството на колаген (плодове и зеленчуци, постно месо, океанска сьомга). Важно е да се сведе до минимум консумацията на прекалено солени, захарни храни.

Използвайте орални добавки с колаген. Предварителните резултати от изследвания в тази област са доста обещаващи за подобряване на ефективността на кожата. Нейната хидратация и еластичност се увеличават.

Мочи скин - тайната на японките за перфектна кожа

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X