Напишете дума/думи за търсене

Чао на бръчките около очите

Бръчките около очите са най-подлият издайник на истинската ни възраст. В живота на всяка от нас неизбежно идва денят, в който с ужас установяваме наличието им пред огледалото. Някои приемат обстоятелствата философски, други изпадат в паника и се хвърлят да купуват скъпа anti-age козметика, а трети подхождат радикално и си записват час при пластичен хирург.

Защо се появяват

Кожата около очите е лишена напълно от мускули и мастни жлези, затова става първата жертва на стареенето. Освен че дермата в тази зона е суха, тънка и нежна, тя е подложена и на постоянно натоварване – мигане, мимики, въздействието на слънцето и вятъра. Заради тази съвкупност от фактори, първите бръчици около очите се появяват още около 18-годишна възраст. Ако не им обърнете внимание, на 22 – 24 години те вероятно ще станат по-ясно забележими, а след това има риск да се превърнат в така наречения „пачи крак”, който е всичко друго, но не и красив.

Профилактика на стареенето

Да спрем процеса на остаряване на практика е невъзможно, понеже еликсирът на младостта все още не е изобретен. Но да предотвратим появата на „пачи крак” е напълно по силите ни. И тук важи правилото, че най-ефикасното лечение е профилактиката. Главният ни съюзник в тази борба е интензивната хидртатация – овлажняващи козметични продукти и обилна консумация на вода (поне по литър и половина дневно, без да се броят соковете, чайовете и кафетата). Най-важната стъпка в профилактиката е снемането на грима само със специално предназначени за целта средства и минимален натиск и разтягане на кожата около очите. Отнасяйте се особено внимателно към тази зона, ако използвате спирала на мигли, сенки и молив за вежди, тъй като декоративната козметика изсушава кожата. В случая слънцето задълбочава проблема. Според експертите именно то е виновникът за 90% от бръчките по лицето ни, тъй като безжалостно изсушава кожата и я прави по-груба. Затова задължително използвайте крем с SPF фактор дори и през зимата.

Как да изберете козметика против бръчки

Има огромен избор от anti-age кремове, но независимо от цената им, е важно винаги да обръщате внимание на състава им. Например, продуктите са третиноин (tretinoin) са изключително силни и може да доведат до изменения в структурата на кожата. В някои държави кремовете и маските с високо съдържание на това вещество се числят към лекарствените препарати и се продават само в аптеките. Бъдете нащрек и към козметиката с алфа-хидрокси киселини, които често са част от съдържанието на средствата против бръчки. Те притежават способността да усилват действието на UV лъчите, което води до увреждане на клетките на епидермиса и предизвиква болезнено зачервяване на кожата. Повечето действително ефикасни кремове против бръчки съдържат ретинол или пентапептиди, който стимулират изработването на колаген.

Малък съвет

Направете си маска от козметична глина (продава се в аптеките), обезмаслена сметана, сок от лимон и мед в равни количества. Нанесете сместа на лицето, изчакайте 15 – 20 минути, след което измийте отначало с топла, а след това с хладка вода. Тази маска не само изглажда бръчките, но има и избелващ ефект. Смята се, че я е използвала самата Клеопатра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X