Напишете дума/думи за търсене

Защо не бива да държим крема в банята

Срокът на годност на всеки козметичен продукт е посочен на опаковката, но понякога си затваряме очите и продължаваме да ползваме любимия парфюм или сенки за очи и след като той е изтекъл. Случва се и обратното, датата още да не е дошла, а мазилото започва да ни съмнява като качество. Какъв е срокът на годност на разкрасителните продукти и как да познаем, че нещо в тях не е наред, ни съветва дерматологът д-р Слава Божинова.

Кремовете не бива да стоят в банята

Дори и да не мине ден без нашето любимо тоалетно мляко, ако в един миг забележим промяна в цвета, в консистенцията или в мириса му, трябва с чевръст жест да го метнем в кошчето. Грешим като държим любимите си мазила на тоалетката в спалнята, където през зимата парното или климатикът могат да разрушат структурата им и да последва „сбогом”. „Не бива и да са в банята, защото температурата и влажността на въздуха в това помещение са високи. Това се отнася особено за антиейдж продуктите – против бръчки, с лифтинг ефект”, съветва д-р Божинова. Ако стоят в банята, срокът им на годност значително ще намалее, а включените в състава им активни съставки може да загубят ефективността си. На някои продукти пише, че трябва да ги пазим в хладилник, така че тях няма какво да ги мислим.

Кремовете за лице са „живи” между шест или дванайсет месеца, а тези за очи не са със силни консерванти и са годни за употреба едва три месеца. Продуктите, с които почистваме кожата си са с годност до две години. А водите за лице, които съдържат алкохол могат да се използват дори и след тригодишна „служба”.

Парфюмите ни радват, но до две години

Парфюмите, които правят живота ни тъй прекрасен, са в идеално състояние в продължение на две години, благодарение на високото си съдържание на алкохол. Но трябва да сме стриктни и да ги държим на хладно, сухо и тъмно местенце. На тоалетните води ще им е добре в хладилника през лятото за по-голяма свежест. Спиралата, която прави погледа ни изкусителен трябва да се изхвърля три месеца след като се отвори, защото става ронлива и с променена миризма. Сенките за очи с кремообразна текстура се държат около година, сухите са по-издръжливи - ще ви разкрасят изрядно до три години. До този срок се радвайте и на червилата си. Ако обаче имат миризма или са се образували капчици на повърхността им, ги забравете.

Какво се случва с кожата ни, ако използваме продукти с изтекъл срок

Счита се, че козметичните продуктите могат да се ползват до шест месеца след изтичане на обозначения на опаковката срок на годност, но ако видите обрив по кожата, придружен от зачервяване, поддуване, силен сърбеж, веднага трябва се откажете от продукта. В случай, че слънцезащитните мазила от това лято ви останат, може да ги превърнете в овлажнител за след баня. Някои жени се чудят дали ако им свърши дневният крем, може да го заместят с нощен? „Функцията на дневния крем е да овлажнява кожата и да я защитава от слънцето, а функцията на нощния - да я подхранва и да се бори със свободните радикали. Нощният крем има още анти-ейджинг ефект и не съдържа слънцезащитен фактор. Целта му е да възстановява и поправя щетите по кожата, които са наненесени през деня. Така че не е удачно двата крема да се заместват. „Освен това дневният крем за лице не бива да се използва като околоочен, защото се развива състояние, наречено охроноза – т.е поява на пигментации под очите. Но съществуват определени емулсии, които могат да се нанасят, както в околоочната зона, така и върху лицето”, казва д-р Божинова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X