Напишете дума/думи за търсене

За какво служи колагенът в козметиката

Колагенът е основната съставна част на кожните клетки, която не позволява да се образуват бръчки и да се отпуска овалът на лицето.

Теоретично, благодарение на колагена може да останем вечно млади, но под въздействие на някои фактори количеството му в организма намалява. Сред най-рисковите от тях са стресът, пушенето, неправилните грижи за кожата, прекалената любов към слънчевите бани, хормоналните нарушения, менопаузата. Всички те понижават синтеза за колаген, в резултат на което кожата става по-малко еластична и се възстановява по-бавно. Появяват бръчки и се влошава цялостното състояние на кожата, ноктите и косата.

Решението

За да предотваратите или поправите ситуацията, просто използвайте козметика със съдържание на колаген – нейната функция е да се бори със стареенето и да поддържа младежкия вид на кожата.

Експертите обясняват, че в козметиката се добавят три вида колаген: от водорасли, получен от кожата и хрущялите от морски риби и животински – от хрущялите на едър рогат добитък. Растителните и морските видове колаген се изполват по-често, докато животинският се прилага ограничено заради високия процент алергични реакции и по-ниската ефективност.

Желателно е в козметиката да присъстват и растителен, и морски колаген. Растителният работи на нивото на епеидермиса, тоест, на повърхността на кожата, хидратира я и поддържа водно-липидния баланс. А морският прониква по-дълбоките слоеве на дермата и възстановява повредените тъкани и кожни клетки.

От каква възраст да се използва

Специалистите не обозначават точно възрастта, от която може да се започне да се прилага козметика със съдържание на колаген. Така че се ориентирайте спрямо собствените си потребности. Маски и кремове с колаген се разрешава да се използват след 25-годишна възраст, ако кожата ви е суха или дехидратирана. След 30–35 години може редовно да използвате козметика с колаген или по-силно концентрирани средства с това вещество, като например серуми.

Хранене за изработка на колаген

Тъй като колагенът е протеин, е необходимо да увеличите консумацията на продуктите, съдържащи аминокиселини – тъй като те ускоряват синтеза му. Това може да са бобови растения, елда, червен лук, череши, праскови, банани. Ще попълните запасите протеини на организма си с продукти, богати на витамин С – киви, цитруси; на желязо – месо, език, черен дроб, яйца, мед, зърнени култури, миди, стриди, охлюви; на силиций – червени зеленчуци; на цинк – пшеница, бирени дрожди.

Редовно се разхождайте на свеж въздух, движете се и спете не по-малко от 8 часа на денонощие – по този начин ще ускорите синтеза на колаген.

Серумът – любимата козметика на дамите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X