Напишете дума/думи за търсене

Серумът – любимата козметика на дамите

Те извършиха революция в сферата на красотата. Широкият кръг на приложението и бързият ефект прави серумите в любим козметичен продукт на много жени.

Какво съдържат

В зависимост от вида на серумите, съставът им е различен. В тях може да има от едно активно вещество до цял комплекс биоактивни елементи. За да проникват бързо и лесно в кожата, формулата на концентрата включва вещества-проводници (липозоми, хроносфери). Характерна черта на серумите е тяхната специализирана насоченост – не решават множество проблеми едновременно, а се целят в един, поради което имат бърз ефект. Ако искате системна грижа за кожата, може да ползвате няколко серума едновременно.

Видове

Хидратиращите възстановяват водния баланс на кожата и обикновено съдържат хиалуронова киселина. В състава им може още да има още колаген, растителни полизахариди, ценни аминокиселини. Серумите, които възвръщат еластичността, активират вътрешните ресурси на кожата. Стимулатор за тези процеси е комбинацията от хиалуронова киселина и ретиналдехид – чрез нея се повишава синтезът на хиалуронова киселина от собствения ни организъм. Изсветляващите серуми се използват за борба с пигментните петна – регулират образуването на меланин. След курс с тези серуми е необходимо постоянното използване на кремове с фактор SPF 50+ поне за година напред – в противен случай проблемът може да се върне. Противовъзпалителните серуми притежават успокояващ ефект, неутрализират възпалителните процеси в кожата от самото им зараждане, възвръщат тонуса и свежия вид.

Как се използват

В специализираните салони концентратите се добавят към маски и се използват при различни процедури, под контрола на лекар, при строго следване на указанията от производителя. В домашни условия серумът се нанася под крем с аналогично въздействие. Най-добре е, ако серумът и кремът са от една линия и марка. Преди нанасянето на серума кожата трябва да е идеално почистена. За тази цел може да използвате обичайните средства – гел, мляко, мицеларна вода.

Колко дълго

Продължителността на използване на серумите се определя от проблема на кожата според характера и степента на изразеност. В зависимост от желания резултата, препоръката може да е за еднократно нанасяне на серума, за непродължителен курс (1–2 седмици) или за пълен курс (21 дни). В някои случаи е необходимо да се проведат няколко курса. Важно е предварително да се консултирате с дерматолог и да не пропускате нито едно от препоръчаните нанасяния на концентрата, тъй като той действа с натрупване.

Основната разлика между серумите, които се прилагат в козметичните салони, и тези за домашна употреба, е разфасовката. Салоните получават концентратите обикновено в по-голяма разфасовка, във вид на ампула с козметичен коктейл. А вкъщи е по-удобно да се използват като флакон с дозатор или капкомер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X