Напишете дума/думи за търсене

Най-доброто за нашата кожа след 45

Независимо дали сте се запътили към красивата петица върху тортата за рожден ден или отдавна сте отпразнувала този празник, има някои основни правила, които би било добре да спазвате, за да имате възможно най-здрава и жизнена кожа.

Един и същ крем сутрин и вечер е окей, но...

Няма проблем да ползвате дневния крем и през нощта, но така пропускате да сложите върху лицето си по-богата консистенция, с по-силни активни съставки. Така че няма проблем да ползвате един и същ крем, но е за предпочитане през деня да наблегнете на слънцезащитата, а нощем – на сериозното подхранване.

Слънцезащита - всеки ден! Без изключение!

Не пропускайте слънцезащитата, без значение дали навън е мрачно или слънчево. Независимо че почти не си подавате носа навън, слънцето влиза и в стаята ви, нали? Може да изберете овлажняващ крем със слънцезащитен фактор (най-малко SPF 30) – обикновено тези формули са леки и може да се носят и под фон дьо тена.

Гримът със SPF невинаги е заместител 

Някои оцветени и овлажняващи CC и BB кремове и основи са с фактор SPF 30+ и подобряващи кожата съставки. Ако SPF е по-малък от 30 и планирате да бъдете на открито, нанесете лек слънцезащитен крем върху него. Това важи и за шофиране в продължение на часове, тъй като UVA лъчите проникват през стъклото (имайте го предвид и дори да сте в затворено помещение през деня – ако то е силно осветено и седите близо до прозореца, все едно сте навън). И не забравяйте, че шията ви, ушите и ръцете са изложени също и се нуждаят от слънцезащитен крем. За подновяване на слънцезащитата може да си купите пудра или термална вода със SPF - те може да са винаги в чантата ви и да ги ползвате по няколко пъти през деня. 

Внимателно подбрано почистващо средство

Почистващият препарат не трябва да оставя кожата стегната, мазна, лепкава или суха. Изберете такъв, който прави кожата ви мека, еластична и чиста. Може да е течност, мляко, пяна, гел, масло или крем. Модерната мицеларна вода съдържа миниатюрни топки от молекули на масло, суспендирани във вода, и според специалистите е идеална за леко почистване и за тези, които носят минимален грим или имат чувствителна кожа. Който обаче носи грим, преди мицеларната вода трябва да почисти идеално с демакиатор. Изберете най-добре почистващ продукт без сулфати и без алкохол.

За по-сияйна кожа ексфолирайте

Пазете се от ексфолианти за лице с тежки частици, извънредно полиращи продукти и силни пилинги у дома. Те действително може да бъдат абразивни и да раздразнят кожата. Ексфолиацията е от съществено значение за отстраняване или разтваряне на мъртвите клетки, които се задържат на повърхността на кожата. Изберете кремообразно почистващо средство с витамин С или алфа хидрокси киселина с ниска концентрация (АНА) или пък ензимна маска. Използвайте веднъж седмично за здрав вид. Благодарение на ексфолиантите всички останали серуми, кремове и масла се абсорбират по-добре и съответно са по-ефективни.

Внимавайте как съчетавате продуктите

Понякога в желанието си да направим всичко най-добро за кожата всъщност прекаляваме. И може да стигнем до негативни резултати. Някои много ефективни активни съставки могат да станат дразнители, когато се наслоят с други по едно и също време. Никога не комбинирайте: ретинол и витамин C, AHAs или бета хидрокси киселини (BHAs - салицилова киселина); витамин С и АНА или ВНА или ниацинамид (известен също като витамин В3); AHAs и BHAs. Може да използвате серум с витамин С сутрин под хидратиращ продукт например и да нананяте ретинолов крем през нощта. Ако кожата ви е леко чувствителна към някоя „полезна“ съставка, опитайте да сведете използването й до два пъти седмично или нанесете успокояващ овлажнител преди серума с въпросната съставка, за да намалите интензивността й. Зачервяването на кожата винаги е червена лампичка, че има възпаление.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X