Напишете дума/думи за търсене

Вреден ли е скрабът?

Знаем, че редовното почистване на мъртвите клетки е гаранция за гладка и блестяща кожа. Напоследък все по-популярни стават химичните методи за пилинг, а добрите стари скрабове се смятат за остарели и дори вредни. Експертите обаче съветват да не се отказвате от тях с лека ръка, а да се научите да ги подбирате правилно. Мнението, че скрабовете могат да навредят, се е наложило поради огромното разнообразие на пазара.

Най-разпространени са киселинните пилинги, които обаче въпреки високата си ефикасност, подлагат кожата на стрес, тъй като въздействат върху роговия слой на епидермиса и лишават кожата от естествената й защита. Трябва да знаете, че те не бива да се използват целогодишно, тъй като беззащитната кожа е изложена на риск от поява на пигментни петна и зачервявания.

Гомажите пък изискват активно втриване – което от своя страна разтяга кожата. За разлика от химическия пилинг и гомажа, скрабът може да се използва с индивидуално избрана според нуждите на кожата ви интензивност. Основата на скраба може да е различна – кремообразна, измивна, гелова. Към основата са добавени дребни частици (сол, захар, смлени костилки от кайсия), които отстраняват мъртвите клетки. За лице са подходящи скрабовете със синтетични, а не с натурални частици – малки изкуствени гранули, които нямат остри ъгли и не травмират кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X