Напишете дума/думи за търсене

Прана мудра - мощна практика за здраве и радост

Писали сме за мудрите и тяхната необичайна сила. Една от най-известните от всички мудри е прана мудрата.

Прана на хинди се превежда като живот. Но на санскрит това е името, дадено на жизнената сила, пребиваваща в нашето тяло. Според Хатха Йога петте енергии, необходими за баланса на живота, са апана, вяна, амана, удана и прана. От тях праната притежава най-голямо значение и чрез простата практика на прана мудра можете лесно да активирате и заредите жизнената сила във вас.

Пет пръста - пет елемента

Мудрите включват просто свързване на енергийните точки в тялото ни. В случая с прана мудра практиката включва само три пръста - палец, малък пръст и безименния пръст. 

От петте пръста палецът ни представлява агни (огън), малкият пръст представлява джала (вода), а безименният пръст представлява притхви (земя). Дисбалансът на тези три елемента създава дисбаланс на Вата Доша в нашето тяло. Редовната практика на прана мудра премахва дисбаланса на Вата Доша и неговите ефекти.

Как да правим Прана Мудра

Тази мудра е доста лесна за изпълнение. Просто съединете върховете на малкия пръст, безименния и палеца заедно, като другите два пръста са изправени и разположени далеч от свитите. Докато практикувате мудрата, трябва да седнете в удобно положение в спокоен ъгъл на къщата си. Поставете двете ръце на коленете си и след това сгънете пръстите в мудрата. Докато го практикувате, обърнете внимание на дишането си и позволете на успокояващите ефекти на тази енергия да внесат лекота в тялото и ума ви.

Кое е най-доброто време за прана мудра

Едно от най-хубавите неща за мудрите е, че те могат да се изпълняват навсякъде и по всяко време. Независимо дали сте вкъщи, почивате си в офиса или дори пътувате. Има обаче неща, които можете да предприемете, за да подобрите преживяването на вашата практика на мудра.

  • Най-доброто време за правене на прана мудра е сутрин на гладно. Ако го правите по всяко време на деня, уверете се, че е поне час след хранене.
  • Практикуването на прана мудра може да бъде релаксиращо преживяване. Въпреки това енергизиращият му аспект работи още по-добре, ако умът ви вече е спокоен. Следователно, медитацията и последващото практикуване на прана мудра ще дадат най-добри резултати.
  • Ако нямате време да медитирате, направете няколко дълбоки вдишвания, преди да започнете мудрата, за да успокоите тялото и ума си.
  • Прана мудра трябва да се прави три пъти на ден, в продължение на 10 минути в една сесия. Ако нямате време и за толкова, тогава може да се направи и една сесия от 20-30 минути.
  • Успехът на практиката на мудрата зависи от два фактора - спокойствието на ума ви и отпускането на дихателните модели. Ето защо практикуването му след медитация ще даде най-добър резултат.

Предимства на Прана Мудра

1. Улеснява излекуването

Първият симптом на нашето тяло, засегнато от болест, е този, че нивата ни на енергия или нивата на прана намаляват. Това е симптом, а понякога и причина за понижен имунитет, който приканва заболяванията по-лесно да атакуват тялото. Практикуването на прана мудра увеличава праната в нашето тяло, като по този начин му позволява автоматично да се излекува. Така че всеки път, когато почувствате как енергията ви намалява, просто практикувайте това известно време и ще почувствате как праната скача отново.

Освен това с редовната и правилна практика на мудрата ще почувствате по-дълбоки промени в тялото си, като облекчите и други здравословни състояния. Някои от неразположенията, за които прана мудра може да помогне, включват:

  • Високо кръвно налягане, нестабилност на ставите, язви
  • Повишена чувствителност и парене в стомаха и гърлото
  • Кожни обриви, застаряваща кожа, киселинност
  • Психично напрежение и умора
  • Нетърпение, раздразнителност, повишена фрустрация

Всички тези проблеми на ума и тялото могат да намерят облекчение с практиката на прана мудра.

2. Ползи за очите

Практикуващите прана мудра съобщават, че проблемите им със зрението са намаляли и понякога дори излекувани след редовна практика. Можете да намалите дори диоптрите. Тези със слабо зрение, които искат да видят добри резултати, трябва да правят тази мудра поне 15-20 минути всеки ден. Практиката трябва да продължи дори след постигане на желаните от мудрата ползи.

3. Други предимства

Нашето тяло изпитва спазми и болки в краката, защото има кръв, натрупана в тези области, която ограничава правилния поток. Практикуването на прана мудра премахва проблема, подобрявайки потока на кръвта.

Прана мудра може значително да подобри имунната ви система и също така да стабилизира ума ви. Много пъти някои психосоматични проблеми като нетърпение, раздразнителност, слабост и психическа умора също създават проблеми във физическото тяло. Прана мудра превръща тези проблеми в позитивизъм, ентусиазъм, наслада, радост и щастие.

Релаксиращият и подмладяващ ефект на тази мудра върху ума подобрява вашата информираност, фокус и производителност, като по този начин ви помага да се справяте по-добре във всяка задача, която поемате.

Релаксиращият ефект на мудрата намалява нервността и спомага за подобряване на доверието.

Прана мудра също така внася повече баланс и стабилност в ума, като по този начин лекува всички нарушения на съня или храненето, от които може да сте били засегнати.

Практикуването на тази мудра също намалява и понякога премахва всички недостатъци, причинени от липсата на основни витамини (A-K).

Както можете да видите, ползите от правенето на прана мудра и лекотата, с която можете да я практикувате, показват, че това е фантастична практика за вашето ежедневие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X