Напишете дума/думи за търсене

Къде е бутонът на женския оргазъм

Kейт Тейлър е написала пет книги по интимни въпроси и още десетки текстове за секс в различни британски издания. Тя е автор на ръководства за добър оргазъм и как дамите да получават сексуално удоволствиe. Затова ококорва очи от почуда, когато чуе твърдения, че такова нещо като G-точка в женското тяло няма.

Откакто през 50-те години на миналия век германският гинеколог Ернст Графенберг излиза с концепция, че във влагалището съществува ерогенна зона, която при стимулиране може да доведе до

силна сексуална

възбуда и мощни

оргазми,

непрекъснато се появяват хора, които да го оборват и винаги се водят бурни обществени обсъждания.

Част от забавните колажи, които се появиха в туитър заради спора за съществуването на G-точката.
Част от забавните колажи, които се появиха в туитър заради спора за съществуването на G-точката.
Така се случи и преди дни, когато учени от Инстанбул огласиха проучване, според което анатомичните доказателства за съществуването на G-точка са недостатъчни. Те са изследвали 17 жени на средна възраст и са открили, че нервните окончания във влагалищата им са равномерно разпределени. И макар бройката на тестваните дами да е прекалено малка, за да претендира изследването за представителност, пак се вдигна голям шум по въпроса, а социалните медии се напълниха с хумористични колажи. Причината е, че често търсенето на така наречената G-точка се превръща в голям залог за добър секс. Проучване е показало, че 22% от мъжете смятат за висша цел откриването ѝ, а всяка втора жена се чувства

подтисната, че

не може да

изпитва оргазми

Според Графенберг става въпрос за нервно окончание, което е разположено в женското влагалище обикновено на дълбочина от 5-8 сантиметра. При стимулиране с пенис или с пръсти може да доведе до силен, бърз оргазъм.

През 2010 г. на база свои проучвания учени от Кингс колидж в Лондон излизат със заключение, че не съществува такава тайнствена ерогенна зона и твърденията за такава са по-скоро плод на женско въображение. Френският гинеколог Силвен Мимун обаче веднага влиза в спор с тях, изнасяйки свои данни, че G-точката се наблюдава при поне 56% от жените и тя не е въпрос на генетика, а на начин на употреба на снопче от нервни окончания.

Две години по-късно американски лекари от Кънектикът отново я погребват. Те обявяват, че са сравнили данни от над 100 проучвания и клинични изпитания, включително са правили биопсия от мястото, за което се твърди, че е снабдено с повече нервни окончания и не са открили нищо такова. Затова смятат, че идеята за бутон за върховно удоволствие е по-скоро мит, роден по време на сексуалната революция.

Американският невролог доктор Бари Комисарък, който е правил редица проучвания за женския оргазъм, предупреждава, че нещата не изглеждат толкова прости. “Това не е като да натиснеш копчето на асансьора или на лампата. Не е само едно нещо, а комбинация от много фактори”, казва той. Зависи от сексуалното привличане, от качеството на любовната игра и доверието между партньорите.

Авторката на английския наръчник за оргазъм Кейт Тейлър обаче

препоръчва

да се вярвате,

че G-точка

съществува,

докато науката по безспорен начин не докаже обратното. Така партньорите ще могат да се насладят на изследователска част, която е важна за постигане на върховна възбуда. Дори и да не става въпрос за определен анатомичен орган, със сигурност във влагалището има хиляди нервни окончания, които ще реагират добре при задълбочено обследване, посочва Тейлър пред “Сън”. Тя предлага и пътеводител за търсене на G-точка, който включва на първо място качествена загрявка чрез целуване, прегръщане и стимулиране на ерогенни зони. Така притокът на кръв слиза към гениталиите и се повишава хормонът окситоцин, който засилва чувството за привързаност, което означава, че вероятно по-малко ще се дразните, ако не достигнете до крайната цел, обяснява Тейлър. По думите й е много важно да се мисли за G-точката като за зона, а не за конкретно място и за достигането й като за пътешествие, а не като за дестинация, така забавлението ще бъде много по-качествено. Освен това да се работи повече върху места, които при допир реагират различно.

Кучешката поза е добра възможност за вашето пътешествие към заветната цел, а и за нещо повече, подчертава Тейлър. Тя има предвид така наречената А-точка, която се намира дълбоко във вагината. Тя е далеч по-малко известна, но пък се смята за също много важен център на наслада, тъй като може да допринесе за по-дълъг и интензивен оргазъм.

“Важно е да се има предвид, че пътят към оргазъм през точка А не е само докосване, а натиск и движение”, казва американският сексолог Дженифър Берман. За разлика от G, която реагира на допир, А е по-взискателна. Според проучвания само 11% от жените успяват да я открият. Но въпреки това експертите съветват да опитвате, тъй като стимулирането на тази зона може да увеличи поне естественото смазване при жените, което е особено важно за имащите проблеми с проникването. Смята се, че стимулирането на А в продължение на 10 минути дневно

може да подобри

състоянието на

прекалено сухото

влагалище

Така че не се отказвайте да търсите бутон за сексуална наслада. Писателката Джорджет Къли сравнява тези усилия с копаене на злато. “Разбира се, изисква малко повече креативност в леглото и много търпение от негова страна. Но с правилната позиция и правилния партньор мисля, че може да се направи. При мен се е получавало и оргазмът ми беше толкова голям, колкото и усмивката на лицето ми”, разкривя тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X