Напишете дума/думи за търсене

Психологически трикове, които помагат при неудобни ситуации

За да се отървете от неудобството, просто обърнете внимание на това, което се случва около вас. Езикът на тялото казва много, а ако сте наясно с някои тънкости на човешката природа, много лесно може да я „хакнете“ с правилните ходове и да възпрепятствате ситуации, които ви карат да се чувствате дискомфортно.

Ако някой говори твърде много
Тъй като няма наистина любезен начин, чрез който да кажете на другите да си затварят устата, може да опитате този трик, за да прекъснете тирадата на някого. Просто пуснете каквото имате в ръката на земята - с изключение може би на телефона си. Това ще извади от унеса приказливците и може би ще ги накара да осъзнаят, че говорят дълго време.

Ако се чувствате нервни
Мозъкът ви вярва, че ви е удобно, когато се храните. Затова ако ви предстои важен разговор, който ви кара да се чувствате нерви, преди интервю за работа или по време на стресови моменти, може да дъвчете дъвка. Това ще подмами мозъка и ще го накара да се отпусне.

Ако се дразните на песен, заседнала в главата ви
Понякога това е звук от реклама, друг път е популярна песен. Мелодии и фрази намират път към мозъка и без да се усетим, започваме да си тананикаме конкретния рефрен и така до безкрайност. Опитайте да завършите песента или текста, на който сте зациклили. Пеенето на последната част от дадено парче ще накара мозъка да мисли, че песента е приключила и ще спрете да я пеете.

Ако очаквате конфликт
Когато трябва да преговаряте с някого, особено за бизнес цели, този трик ще ви бъде полезен. Седнете точно до събеседника си, вместо да седите срещу него. Това ще го накара да се чувстват, че сте на негова страна. Също е по-неудобно да се ядосате или да крещите на някого, който е физически толкова близо до вас.

Ако сте нов в компанията
Когато се присъедините към нова група, е нормално да не сте сигурни как се чувстват околните спрямо вас. За да проверите техните нагласи, проверете езика на тялото им. Ако се интересуват от вашата компания, краката им ще бъдат насочени към вас, а не само главите им. Това работи и при романтичните срещи.

Ако не получите отговора, който искате
След като зададете на някого въпрос, може да отнеме известно време, за да получите веднага нужния отговор, особено ако е труден или досаден за другия човек. Но не позволявайте забавянето да ви откаже. Мълчете, гледайте го в очите и го оставете да говори. В крайна сметка ще получите отговора си.

Ако искате да окажете натиск върху някого, докато разговаряте с него
Може да хванете някой в лъжа или да разберете дали шикалкави по дадена тема, опитвайки се да избегне конфронтацията. Ако искате отсрещният да признае нещо или да сподели информация, повдигнете веждите си, като същевременно поддържате контакт с очите, за да увеличите менталния натиск. Това ще го накара да се почувстват по-слаб психологически и в крайна сметка ще получите своето.

Ако искате да сплашите някого
Избягването на скандал или кавга по хладнокръвен начин винаги е по-добре, отколкото да влизате в ненужни вербални и невербални битки. Ако някой се опитва да ви провокира да се биете, използвайте силата на очния контакт. Погледнете твърдо опонента си в очите, прокарайте поглед надолу към стъпалата му и отново към очите. След това погледнете настрани. Това ще му изпрати съобщение, че сте го оценили и че вярвате, че не е заплаха за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X