Напишете дума/думи за търсене

8 трика, с които се живее по-лесно

Има някои трудни житейски ситуации, за които ни се ще да имаме специални магически бутони, които да ни помогнат да решим. За съжаление няма такова нещо. Но някои психологически трикове може да са от полза за борбата с трудностите, да оправите отношенията си с околните и да намерите спокойствие.

За да имате подкрепа на някого в бъдеще, помолете го за малка услуга днес

Някога Бенджамин Франклин решил да спечели доверието на човек, когото не го харесвал. Въпросният господин имал властта да окаже влияние върху политическата кариера на Франклин и притежавал огромна библиотека. Американският президент написал много любезно писмо, в което той помолил влиятелния мъж за услуга - да му предостави рядка книга за няколко дни. Книгата била изпратена незабавно. Скоро след това известният политик я върнал с благодарствена бележка. И следващия път, когато се срещнали, притежателят на книгата се заговорил с Франклин и станали приятели.

Както президентът написал в своята автобиография по-късно: „Някой, който веднъж е направил нещо хубаво за вас, е по-вероятно да ви помогне отново по-късно.“

Как може да го използвате този ефект в реалния живот?

Може да поискате от човек, който едва познавате, за малка услуга. Помолете го да ви даде назаем молив или химикалка. След това шансовете, че той ще направи нещо по-голямо за вас, са доста по-големи. Ако някой колега не ви харесва, може да го помолите за мнението му по някакъв важен въпрос. Това ще бъде добра основа за бъдещите ви отношения.

Използвайте една дума, за да разберете дали сте харесвани

Ако имате съмнения дали някой ви харесва, използвайте само една дума.

Не е нужно да задавате пряк въпрос, за да разберете дали имате симпатия на някого или не. Всичко, което трябва да направите, е да изберете конкретна дума и всеки път, когато отсрещния я спомене, може да кимате и да се усмихвате. Ако някой ви харесва, той започва несъзнателно да използват тази ваша дума все по-често.

Дъвчете дъвка, за да се успокоите

Според научните изследвания този процес намалява драстично нивото на кортизола (хормона на стреса). Има няколко възможни обяснения за това. Едно от тях е, че кръвта се втурва към главата и вие ставате по-спокойни. Другото е, че това се дължи на нашите приятни асоциации с храната и дъвченето, които ни правят по-щастливи.

Освен това дъвката може да ни отклони и дори да ни отърве от лошите навици като нервното ядене, следствие на стреса, или гризането на ноктите.

Кажете на някого тайна, за да подобрите отношенията си

Един добър начин да спечелите доверието на някого е да споделите тайната с него. Разбира се, не трябва да му казвате нещо наистина важно, особено ако целта ви е просто да изградите добри отношения. Важно е да покажете на този човек, че му вярвате. По този начин той ще почувства, че е свързан с вас.

Предложете на някого две възможности, за да получите това, което искате

Ако имате нужда от човек, който да избере или да направи нещо, което не иска, просто задайте правилния въпрос. Не го питайте дали ще го направи или не. Вместо това му предложете две опции.

Ако трябва да получите отчет от колегата си, не го питайте дали ще го направи или не. Задайте му въпроса кога ще ви го даде – утре или след няколко дни.

Така хората се чувстват важни и тънат в илюзията, че имат контрол над ситуацията.

Направете грешка, за да станете по-привлекателни

Винаги се опитваме да избягваме грешките, най-вече защото се страхуваме да не станем за смях. Но правенето на една малка грешка може да ни направи по-привлекателни в очите на другите. Това означава, че сме обикновени смъртни, а не богове. Перфектните хора обикновено не са долюбвани от околните.

По този начин хората от вашето обкръжение няма да се страхуват да направят грешка във ваше присъствие, което ще ги накара да се чувстват по-удобно и по-спокойно във вашата компания.

Ако има прилики между вас и другите, те ще ви харесат повече.

Правете комплименти всеки ден

Правете комплименти и казвайте хубави неща на хората всеки ден. Дори и да сте в ужасно настроение. Дори и денят да е наистина лош.

В началото може да ви е трудно , но после ще правите това с лекота. А това ще помогне на околните да ви харесат малко повече.

Може да казвате добри неща не само на вашите приятели и колеги, но и на случайни хора – продавачите в кварталния магазин, шофьора на таксито...

Не надценявайте вниманието върху себе си

Свикнали сме да се концентрираме върху себе си и затова, когато не сме в най-добрата си форма, смятаме, че всички забелязват. Но всъщност това не е вярно.

Нарича се ефект на светлината на прожекторите. Ние надценяваме важността на нашия външен вид и нашите действия за другите хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X