Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем признаците на сексуална принуда

Позволявали ли сте някога сексуални контакти, които всъщност не сте искали? За съжаление, това се случва постоянно - както с нови партньори, така и с дългосрочни връзки.
Това, че веднъж сте позволили на някого да се възползва от вас, не означава, че трябва да позволите на нежеланите сексуални аванси да продължат.

Добре е да знаете как да разпознавате сексуалната принуда и да се въоръжите с ефективни стратегии, за да изключите тези неудобни сексуални ситуации от живота си.

Какво е сексуална принуда?
Според д-р Елизабет Л. Йеглич сексуална принуда е, когато човек настоява за секс дори след като партньорът му вече е отказал да участва в размяната на ласки.

Тази манипулация обаче невинаги е насилствена. Всъщност може да изглежда много фина и да включва емоционални молби, натиск, лъжи и заплахи.

Често манипулаторът използва чувство за вина или гаслайтинг, за да притисне жертвата да се подчини.

Въпреки че сексуалната принуда често се среща в нашето общество, повечето жертви се съмняват в своето тълкуване на събитията и не търсят социална подкрепа.

Тъй като принудата често се представя като емоционално насилие, повечето жертви се чувстват дезориентирани и конфликтни след края на нежелания сексуален контакт.

Нещо повече, нарастващите случаи на изнасилване в нашето общество и засрамването на жертвите само засилват съмненията на оцелелите от сексуално насилие.

Как да разберем дали нашият партньор ни е принудил да правим секс?
Ако се чувствате несигурни как и защо сте решили да участвате в сексуален акт, тогава мъжът до вас може да е използвал принуда, за да постигне своето.

Вероятно сте се чувствали задължени да приемете предложенията на партньора си и да задоволите нуждите му. Може дори да сте се съгласили на секс, за да избегнете допълнителен конфликт, дори ако сексът ви наранява или ви причинява емоционален смут.

Как може да избегнем да бъдем жертва на сексуална принуда?
За да контролирате сексуалното си поведение, е важно да изследвате чувствата си около секса.

Първо, опитайте се да разберете какво ви кара да се чувствате удобно и безопасно със сексуален партньор.
След това помислете как се чувствате както физически, така и емоционално, когато сте абсолютно готови за секс.

Когато отделите време да разпознаете чувствата си, ще се научите да забелязвате, когато вашият партньор нарушава вашите граници в бъдещите ви сексуални рандевута.

И накрая, ако някога се почувствате объркани или неудобни в сексуална ситуация, не се страхувайте да спрете акта и да разберете мотивите си.

Доверете се на интуицията си и не забравяйте, че може да оттеглите съгласието си по всяко време.
И за двамата партньори във връзка вербалните и физическите сигнали на другия са изключително важни.
Когато разпознаете тези общи признаци на сексуална принуда, може да превърнете спалнята в безопасно място както за вас, така и за вашия партньор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X