Напишете дума/думи за търсене

3 психологически трудности, които засягат двойките

Съществуват някои психологически трудности, които засягат двойките, субективни проблеми, които пречат на доброто развитие на връзката.

Понякога може да се опитвате да запълните празнота или да разрешите лична несгода, като натоварите цялата й тежест върху партньора си, без дори да осъзнавате, че го правите. А това е непродуктивно. Не само не получавате това, което искате, но и вредите на връзката си с невротични очаквания.

Сложно е, защото всичко се случва несъзнателно. Рядко идентифицирате психологическите трудности, които засягат отношенията ви, и виждате само последствията, като обикновено търсите причината за проблема другаде, вместо в себе си.

" Не трябва да търсим щастието в мир, а в конфликт."
-Пол Клодел-

Кои психологически затруднения, които засягат двойките?


1. Емоционална недостъпност
Това без съмнение е едно от основните психологически затруднения, които засягат двойките. Това е липсата на емоционално разположение да се погрижите за нуждите на партньора си. С други думи, емоционално отсъстващият човек се чувства безразличен към всичко, което се случва с половинката му.

В повечето случаи това не се случва умишлено. Може би емоционално отсъстващият човек е израснал в среда, в която е бил център на внимание. Или може би обратното: той е претърпял последствията от емоционалното изоставяне като дете. И в двата случая той не може да установи тясна връзка с други хора.

Понякога тези пречки са склонни да изчезнат за известно време и след това да се върнат отново. Това е, когато единият партньор или и двамата живеят в собствен балон, неспособни да видят нуждите на човека до тях. Те са толкова егоцентрични, че не могат да видят отвъд собствените си нужди.

2. Да гледате на партньора си като на родител
Това е друга психологическа трудност, която засяга двойките. Когато човек расте, той трябва постепенно да се отдели от родителите си, което го кара да стане по-независим и да осъзнае способността си да избира собствената си съдба.

За съжаление, това не се случва при всички. Ако някой е отгледан в съзависима връзка родител-дете, много вероятно е човекът да не търси партньор, а някого, който да го защитава, подкрепя и да се грижи за него. Ето така ролите в двойката стават объркващи.

Нуждаещият се може да започне да изисква все повече и повече неща от партньора си. Той иска не само емоционална наличност, но и безусловна подкрепа. Освен това може дори да очаква половинката му да се справя с проблемните аспекти на връзката, точно както би направил един родител.

3. Трудният баланс между даване и получаване
Това е трудност, която често се появява едновременно с другите две. Това е свързано с липсата на равенство между даване и получаване. Излишъкът от който и да е от тези аспекти има потенциал да навреди на връзката.

Някои хора полагат усилия да дадат всичко от себе си. Те довеждат това поведение до крайности и в крайна сметка „задушават“ партньора си с цялото си внимание и абсолютна наличност. Те не дават възможност на другия да даде или да допринесе нещо за връзката. Също така е често срещано, че в даден момент този, който дава твърде много, очаква отсрещният да направи същото. Ако това не се случи, той се чувства разочарован. За да остане една връзка силна, трябва да има място да се желаете и да си липсвате.

Освен това има и такива хора, които искат само да получават. Те са възрастни с детски очаквания. Те не искат любов, а искат да бъдат „осиновени“. По този начин получателят чувства, че е задължение на партньора му да компенсира собствената си уязвимост.

Психологическите трудности, които засягат двойките, всъщност са незавършени индивидуални процеси. Любовта изисква доброта, зрялост, търпение и гъвкавост. Всичко това трябва да е взаимно, за да стане връзката силна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X