Напишете дума/думи за търсене

5 неудобни истини за брака, които често се смятат погрешно за „проблеми“

Един от най-важните аспекти, за да накарате една връзка да работи през годините, е да спрете да мислите за нея като за идеална, а да започнете да мислите за нея като за истинска.
Това означава да признаете, че градите и живеете живот с човешко същество, което има странности, недостатъци и ексцентричности - точно като вас.

Ще има много добри моменти, но сред тях ще намерите караници, недоразумения и наранени чувства. Така че, вместо да се опитвате да ги избягвате, най-добре е да разберете истините, които могат да предизвикат битки помежду ви.

Затова отправихме покана към няколко консултанти по връзките и терапевти да ни предложат някои истини за семейния живот, които според тях са от съществено значение за подпомагане на дългосрочните връзки.

1. Понякога сексът ще се чувства като работа
Под работа имаме предвид, че ще са необходими усилия за подхранване на страстта. Забързаните графици означават, че спонтанността излиза през прозореца; в резултат на това сексът става предвидим, планиран и по-малко романтичен.

„Двойките трябва да работят върху това да поддържат нещата интересни, да останат верни един на друг, да се справят с медицински проблеми, които пречат на желанието или способностите им, и да планират навреме, за да го правят. Някой от партньорите може да не е в настроение за ласки. Несигурността на тялото е неизбежна. И различни неща ще работят при различните хора. Въпросът, който трябва да си зададете, е дали за вас си струва да общувате открито и да дадете приоритет на сексуалния си живот, за да поддържате нещата здрави и силни помежду си”, казва Елена Парисова, консултант по психично здраве и брачен терапевт.

2. Понякога ще сте на крачка до намразването на партньора
Трябва да се обичате, но също така трябва наистина да се мразите.
Само хората, които ви обичат най-много, могат да влязат толкова далеч под кожата ви, че понякога да ги ненавиждате.
„Обратното на любовта не е да мразиш, а безразличие“, казва Парисова. „Чували ли сте някога двойка да се хвали, че никога не се кара? За мен това означава, че едната или и двете страни не изразяват своите опасения.”

С други думи, конфликтът е естествен. Ще се случи. Начинът, по който се справяте с него, ще определи дали връзката ви ще се развива или ще страда.


3. Ще се сблъскате с доволен дял от неразрешими проблеми
Не всички спорове завършват добре. Бракът ви кара да осъзнаете това ясно, защото вие и вашият партньор просто ще имате много диспути, големи и малки. Затова е важно да се признае, че не всеки проблем е разрешим.

„Ако се окаже, че имате един и същ проблем отново и отново без разрешение, това може да е един от онези неразрешими проблеми“, казва Светла Кирилова, лицензиран терапевт и експерт по връзките. „Важно е да научите разликата между разрешими и неразрешими, защото с неразрешимите проблеми ще трябва да се справите по различен начин. Например, ако единият от вас е наистина социален, докато другият не е, това няма да се промени. Ако някой от вас забравя много, тогава ядосването от страна на половинката му за този негов навик няма да помогне. Добрата новина е, че когато спрете да се опитвате да разрешите неразрешимото и започнете да работите за начини за управление на тези неща, те ще спрат да изглеждат като проблеми.“

4. Вашият социален живот ще се промени
Много двойки смятат, особено в началото на брака, че нищо няма да се промени в социалните им кръгове. Това просто не е възможно.

„Осъзнайте, че за вас и вашия съпруг е важно да имате време сами, през което може да изградите връзката си, и въпреки че е добре да включвате и други хора, това невинаги е здравословно за вашия брак“, казва Шенко Славов, сертифициран семеен терапевт.
„Много младоженци могат да станат несигурни спрямо собствения си брак, ако прекарват време с други двойки. Може да почувствате нужда да сравните вашата връзка с тези на околните, което ще породи негативни чувства към половинката ви.”

Славов казва, че става въпрос за постигане на баланс: „Не ставайте отшелници, но поставете брака си на първо място и направете прекарването на качествено време насаме със партньора си приоритет, дори ако това означава да не включвате винаги околните в ежедневието си.”

5. Вашият съпруг не сте вие
Това е важно осъзнаване, което много партньори трябва да осъзнаят, особено след като златният оттенък на медения месец избледнее.
„Колкото и да сте били заслепени по време на романтичния етап с възприятия ала „ние сме толкова еднакви”, „имам чувството, че се познаваме цяла вечност“, в един момент сте се събудили за суровата реалност, че сте се оженили за индивид, различен от вас”, обяснява Славов.

Този „индивид“, колкото и мил да е той, има различни мисли, чувства и мнения от вас. Той може да вижда света по съвсем различен начин и това е напълно нормално. Способността да почиташ света на другия, е ключова съставка за успешни взаимоотношения.

Каквото и предизвикателство да е, че вашият партньор не е продължение на самите вас, той ви служи добре, като ви принуждава да растете, за да станете по-приемливи и фокусирани върху хората около вас.
Научете се да обичате и цените тези различия, тъй като това прави вашия съпруг уникален.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X