Напишете дума/думи за търсене

Бързото привързване е вредно

Някои хора са склонни да се привързват твърде бързо, твърде лесно и дори болезнено. Това е чудесно, ако срещнете същия като вас партньор, но може да разбие връзката ви, ако човекът отсреща не се свързва така лесно като вас, ако се плаши от твърде голяма близост и особено ако не е подходящият човек.

Най-добре е да се научите да се привързвате постепенно, бавно, когато сте сигурни, че няма да ви заболи и че човекът отсреща си струва.

Ето няколко съвета как да държите тези свои емоции под контрол.

1. Разберете какво искате

Ако сериозно смятате да не се привързвате толкова лесно емоционално, трябва да сте наясно защо е така и какво търсите. Ако не сте наясно какво търсите в една връзка, може в крайна сметка да се увлечете и да пострадате.
Искате ли нещо по-небрежно или сте готови за сериозна дългосрочна любов?

Ясното разбиране по този въпрос е полезно и ако се опитвате да сложите край на чувствата, които сте развили към определен човек.

Когато решите да сложите край на връзката, ще е добре да знаете точно защо го правите. По този начин няма да се самосаботирате срещу по-добрата си преценка.

2. Не ставайте физически интимни

Ако сте в началото на дадена връзка и още не сте правили секс, по-добре задръжте още малко, в случай че познавате себе си и своята способност да се привързвате твърде бързо. Физическата близост ще ускори този процес. Особено в женския мозък правенето на любов е сигнал за пълно свързване, а това изобщо не е валидно за мъжкия мозък и може да пострадате от подобно недоразумение.
Останете в първата романтична фаза още известно време, опознайте човека, вижте дали може да му имате доверие и тогава скачайте между чаршафите.

А ако се опитвате да скъсате с някого, сексът ще ви саботира тотално, особено ако е добър.

3. Ограничете контакта

Трябва да ограничите не само секса, ако не искате да се привързвате емоционално към някого. Не прекалявайте и с контактите.
Вероятно сте влюбени и ви се иска да изкарвате цялото си време с новата изгора, но ако от другата страна не срещате същия ентусиазъм, по-добре задръжте.

Не изпращайте съобщения нон-стоп и не изисквайте среща задължително всеки ден. Не прекарвайте цялото си свободно време с новата любов и не изоставяйте приятелите си заради нея. Не позволявайте на един практически непознат още човек да стане вашият основен фокус и животът ви веднага да се завърти около него. Това понижава вашата стойност в неговите очи и не е добро нито за вас, нито за връзката ви.
Също така не го следете постоянно в социалните мрежи, ами се опитайте да продължите до голяма степен живота си от преди. Дръжте фокуса в себе си, не давайте властта над него на някого друг.

4. Фокусирайте се върху сегашния миг

За да спрете да се привързвате толкова емоционално към някого, съсредоточете се върху тук и сега. Не в някакво въображаемо бъдеще.
Когато започва да се заражда нова и вълнуваща връзка, много хора правят грешката да си фантазират за хипотетично бъдеще, което измислят в съзнанието си. Те се фокусират върху този митичен свят, вместо да се наслаждават на вълнуващия период, когато връзката започва да цъфти. Това ги кара да са слепи за потенциалните предупредителни знаци за този нов човек.

5. Не се страхувайте да влезете в дълбокото

Ако сте склонни да се привързвате емоционално към хора, които се оказват грешни за вас, проблемът може да е, че не задавате навреме важните въпроси.

Ако за вас са важни теми като брак, деца, кариера, политически възгледи и изобщо светоглед, в старанието си да не отблъснете човека вие може би се страхувате да зададете важните въпроси по тези теми още в началото. След това се привързвате и се оказва, че партньорът не е подходящ за вас, но вече е твърде късно.

Не се страхувайте да питате за житейските приоритети. Това е нещо, което дори на първа среща не е неловко да се обсъди.

8. Ограничете консумацията на алкохол

Ако прекаленото емоционално привързване към нови любовни интереси е проблем за вас, опитайте се да не прекалявате с алкохола на срещи.

Алкохолът може да замъгли преценката ви и да ви накара да вземате решения, които иначе не бихте направили.

Как да се справим с емоционалните си тригери

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X