Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако партньорът ни упражнява словесен тормоз

Колкото по-привързани сте към някого, толкова по-голямо значение имат изречените от него думи. Понякога те могат и да нараняват.

Как трябва да се държите в такива ситуации?

На първо място не трябва да позволявате този вид поведение да се превръща в ежедневие и навик. Не забравяйте, че изпълненото с агресия или насилие общуване е форма на тормоз. Последиците от тежките месеци или години на чести обиди и тормоз оказват сериозно влияние върху психиката.

Помнете - словесният тормоз е прогресивен. С течение на времето той преминава в по-силни форми на насилие.

Трябва да запомните нещо много важно: в една връзка любовта не е достатъчна. Причината за това е, че някои видове любов нараняват; някои хора знаят да обичат по начин, нараняващ другите.

Добрата комуникация е изключително важна, ако искате да се радвате на здрава, щастлива и удовлетворяваща ви връзка. Способността да постигате съгласие и да имате емоционална връзка помежду си са основните фактори за успеваемостта на едни романтични отношения.
Помнете, че и презрението е форма на тормоз.

Какви са признаците на словесен тормоз?
Изследване, проведено в Case Western Reserve University в Кливлънд, разкрива, че между 50-80% от хората за жертви на емоционален тормоз. Словесният тормоз и упражняването на насилие с думи са сред повтарящите се характеристики. Най-честите признаци на словесен тормоз са следните:

• Партньорът ви се забавлява на ваш гръб
• Осъжда ви, без да ви разбира истински
• Половинката ви отговаря с обиди и агресия
• Всичките ви разговори приключват със спорове и крясъци
• Партньорът ви използва ирония и сарказъм в комуникацията, които ви нараняват. Не се замисля, когато ви се присмива пред другите
• Липсва съпричастност от негова страна
• Кара ви да чувствате вина
• Стилът му на общуване търси начини да се наложи над вас и да ви подценява

Какво се крие за словесния тормоз?
Направете всичко възможно, за да откриете какво кара човека до вас да общува именно по този начин. Дали не преминава през труден период? Дали не знае как да се справя с напрежението и стреса?
Понякога фактори като проблемите на работа и нерешените лични травми лежат в основата на агресията. Важно е да знаете какво се крие за поведението на партньора ви.

Бъдете твърди: кажете какво очаквате от него и какво не може да му позволите
Когато партньорът ви упражнява словесен тормоз върху вас, не може просто да си заровите главата в пясъка. Ако не реагирате и не действате адекватно, насилието ще продължи и дори ще се влоши. Затова трябва да бъдете твърди и ясно да заявите мнението си.

Трябва да посочите кои думи, изрази или кой разговор точно са ви наранили. Помолете половинката си да не се държи отново по този начин. Кажете, че очаквате уважение, разбиране, съпричастност, съчувствие, да бъдете изслушвани и да може да постигате съгласие.

Ако партньорът ви не промени поведението си и продължава да упражнява словесен тормоз върху вас, трябва да вземете решение.
Раздялата с такъв човек ще съхрани самочувствието и достойнството ви. Не търпете непоносимото. Истинската любов не наранява и е в синхрон с уважението чрез поддържането на здрава емоционална връзка. Запомнете това добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X