Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем, че започваме връзка с насилник

През 2015 г. американското списание “Ню Йорк Мегъзин” излиза с разтърсваща корица. На нея се виждат 35 жени. Всяка от тях е седнала на малко столче с поставени ръце на коленете си. Всички имат еднаква голяма болка, дрогирани са и са изнасилени от американския комик Бил Козби. Сред тях има супермодели, сервитьорки, журналистки. Някои вече гонят 80 г. Били са подложени на сексуално насилие, когато са около 20-те, но едва преди три години се осмеляват да разкрият какво са преживели.

“Преди се страхувах за живота си заради влиянието, което Козби има. След случилото се не знаех на кого мога да вярвам и на кого не. Имах кошмари и плачех през цялото време. Но вече не се страхувам. Чувствам се по-силна от него”, казва Челаш Лаша пред списанието. Тя е изнасилена от комика през 1986 г., когато е била на 17 г.

Актрисата Лили Бернард става негова жертва, когато е на 24-25 г. Участва в шоуто му, той спечелва напълно нейното доверие и известно време ѝ е бил наставник.

“После ме надруса, без да знам. Изнасили ме.

Не бих го нарекла луд. Смятам, че имаше много контрол в поведението му”, спомня си тя за кошмара, който я сполетял в началото на 90-те години.

Cмелостта на жените да излязат публично и да говорят доведе до съдебен процес срещу него и през миналия септември 81-годишният актьор бе осъден до 10 г. затвор, без да има право да иска предсрочно освобождаване поне 3 г. Наетите от него мастити адвокати и защитната им теза, че е давал на партньорките си с тяхно съгласие успокоително лекарство, както много хора са правили през 70-те години по време на секс, не свършиха работа. Докато течеше процесът срещу него, свидетелстваха и други дами, които не бяха част от публикацията в “Ню Йорк Мегъзин”. От думите им се разбра, че повечето са се доверили на чернокожия комик, защото е бил човек с положение и приятен събеседник.

Споделеното от тях всъщност е доста честа причина насилникът да не бъде разпознаван навреме. И това не се отнася само до сексуални посегателства, но и до всякакъв тип тормоз. “Обикновено такива хора прибягват до различни стратегии. От една страна, те се опитват да съблазнят и манипулират с мили жестове своята жертва, но от друга, отправят предупреждения и дори заплахи за физическо насилие, ако нещата не се случват по техния план”, казва семейната психотерапевтка Тере Диас Сендра. Тя е автор на книгата “Как да разпознаем партньор – насилник” и участва в програми за предотвратяване на домашното насилие. По думите ѝ всеки човек в някакъв момент се опитва да контролира някой друг, но потенциалният насилник е различен, тъй като използва някои от своите привилегии, за да доминира над другия, така че да се подчинява на волята, желанията и исканията му. “Обикновено той настоява всяка минута да знае какво правите и с кого сте.

Ядосва се, когато не вършите каквото иска.

Непрекъснато ви инструктира да не сгрешите. Всички тези неща издават, че вашият партньор е потециално злоупотребяващ. Той иска да контролира напълно живота ви”, обяснява Тере Диас Сендра пред Би Би Си. Според нея насилникът може да бъде разпознат много рано по поведението му в различни ситуации. В книгата си тя посочва и следните сигурни признаци: той се хвали за свои предишни любовни похождения. Очарователен е, постоянно иска да бъде в центъра на вниманието и се опитва да избягва конфликтни ситуации, ако не може да ги контролира. Не се интересува от чувствата на другите, отнася се с презрение към тези, които не споделят неговия мироглед, дори те да са интимни партньори или приятели. Държи се неуважително, лъже и за да смекчи последиците от лошото си поведение, често прибягва до шеги, ирония и сарказъм. Движи се основно от идеята да удовлетвори собствените си желания, включително сексуалните. Харесва му да контролира и властва над другите и не полага никакви усилия да подобри отношенията си с партньора.

35 жени излязоха публично и разказаха, че комикът Бил Козби ги е упоил и изнасилил
35 жени излязоха публично и разказаха, че комикът Бил Козби ги е упоил и изнасилил
B повечето случаи насилниците са мъже, което Тере Диас Сендра обяснява с факта, че до физическо и емоционално насилие прибягват основно онези, които имат повече власт и контрол. Обикновено това са представителите на силния пол, които още от малки свикват да са главни действащи лица, докато момичетата се възпитават да се съобразяват с интересите на друг - първоначално със съпруг, а после с деца. Внушаването на момчетата да се държат като мъже от най-ранна възраст също крие риск те да възприемат насилието като нещо нормално, особено в патриархалните общества, където се смята, че е редно един човек да контролира друг.

“Разбира се, жените също могат да бъдат насилници. Те са в състояние да контролират партньора си икономически, тъй като печелят повече пари или могат да му пречат да общува пълноценно с децата. Има много начини да се контролира и унижи партньор, включително просто да се отнасяте към него като към нещо неодушевено”, подчертава психотерапевтката.

Според нея е много трудно да промениш насилник, ако самият той не иска, тъй като никой доброволно не се отказва от привилегированото си положение. “Ако партньорът ви страда от нарцистично личностно разстройство или има признаци, че е социопат, бих ви посъветвала да излезете най-бързо от взаимоотношения с него”, казва Тере Диас Сендра. По думите ѝ могат да променят поведението си само хора, които осъзнават, че се държат плашещо и отблъскващо. И тук идва голямата роля на партньора. Често насилниците стават такива, защото още от самото начало на връзката не срещат никаква съпротива. “Причината е, че много жени мислят, че имат нужда само от любов и забравят за другите аспекти на своята личност. Те вярват, че е достатъчно да обичат и да бъдат обичани”, обяснява психотерапевтката. Затова тя съветва дамите да не превръщат търсенето на любов в единствена цел на своя живот, а да се оглеждат за по-добър тип отношения.

28 българки са убити от партньор за 11 месеца

От началото на годината 28 българки са починали от ръката на своя съпруг или приятел. Данните са на Българския фонд за жените с уговорката, че вероятно броят им е по-голям, тъй като техните сведения са само на база информация от медиите, а обикновено не всички случаи достигат до него.

Според неправителствената организация липсата на официална статистика е една много малка част от абсолютното неразбиране на размерите и причините за домашното насилие, което политиците у нас демонстрират от години. И това е проличало и по неуместните коментари, направени от някои депутати по време на обсъжданите от парламента промени в Наказателния кодекс (НК), които трябва да увеличат санкциите за този вид престъпления.

Измененията имат за цел да прокарат разпоредби, свързани точно с престъпления, извършени от бивши или настоящи партньори. Например инкриминират се деяния, чрез които системно се упражнява психическо насилие.

Това може да са крещене, заплахи, постоянно критикуване, присмиване, изолиране на жертвата чрез лишаване от средства за независими дейности или издръжка. Ако в съда се докаже, че това е довело до вредни последици за нея, насилника го очаква до една година затвор или пробация. Когато обаче става въпрос за по-тежки форми на домашно насилие, наказанието ще е до 5 г. лишаване от свобода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X