Напишете дума/думи за търсене

Краят на едно приятелство по-болезнено ли е от любовна раздяла?

Краят на приятелство, което е било важно за вас, може да нарани толкова, колкото и раздялата с романтичен партньор. Това означава загуба на емоционална подкрепа, смях и радост.

Краят на едно приятелство може да бъде изключително болезнено. Въпреки че е вярно, че загубата на приятел не е същото като прекратяване на романтична връзка, това е почти като да загубиш част от себе си.

Хората сме програмирани да бъдем емпатични и социални. Следователно, имаме нужда от емоционални привързаности извън тази с любовната половинка. Приятелствата са безценни. Те обогатяват живота и осигуряват рамо, на което да се облегнем.

Добрите приятелства са източник на позитивизъм и взаимност.

За съжаление, не всички приятелства са завинаги. Понякога просто се раздалечавате, виждайки се все по-рядко, докато вече не сте част от живота на другия. Това се случва по-често, когато остареете, тъй като ставате по-селективни по отношение на това в какви взаимоотношения искате да инвестирате времето си.

Проучване на Оксфордския университет показва, че даваме приоритет на качеството пред количеството, започвайки от около тридесетгодишна възраст. Въпреки това е болезнено да гледаш как разстоянието между теб и някогашния ти любим приятел расте. Също толкова болезнено (или може би повече) от раздялата с човек, в когото си влюбен.

"Предпочитам да се разхождам с приятел на тъмно, отколкото сам на светло."
-Хелън Келър-

Защо краят на едно приятелство боли толкова много?
Болката, която причинява краят на едно приятелство, е правопропорционална на това колко важно е това приятелство за вас. Следователно, няма значение дали сте приятели с някого от детството или е безценно съкровище, което наскоро се е появило в живота ви.

Загубата на тези връзки е болезнена поради следните причини:
• Губите важен източник на емоционална подкрепа. Връзката, която сте имали с някого, който ви е давал положителна подкрепа, която ви е липсвала в живота ви, е прекъсната.
• Безопасното пространство, което сте имали с приятеля си, изчезва. Изведнъж този човек, на когото сте се доверили и с когото сте споделяли щастието си, го няма.
• Има и друг значим източник на болка и страдание, които са вашите неудовлетворени очаквания. Лесно е да се приемат приятелствата за даденост, повече отколкото романтичните връзки. Вярвате, че приятелите ви винаги ще бъдат до вас. За съжаление, това не е така.

Не на последно място, краят на едно приятелство може да бъде травматичен, защото се чувства като предателство на лоялност и доверие. Когато почувствате, че някой нарушава това доверие, отнема много време и работа, за да продължите напред. Да разберете, че някой, на когото сте имали доверие, е споделил лична информация с трета страна, или да се почувствате измамени или предадени, води до чувство на дълбоко разочарование.

Как да се справим с края на едно приятелство
Както при всяка загуба, краят на едно приятелство включва период на скръб. Често ще чуете хората да казват, че приятелствата идват и си отиват, но някои хора оставят по-голяма следа от други. Ако трябва да се сблъскате с края на важно приятелство, опитайте се да се съсредоточите върху всичко, което сте преживели и научили от този човек. Дайте приоритет на спомена за положителните моменти, които сте споделили заедно.

Ако вместо това се фокусирате върху разочарованието и чувството за предателство, ще бъде много по-трудно да продължите напред. Негодуванието е много лош другар. Това ви ограничава и ви кара да поставяте стени, вместо да насърчавате нови взаимоотношения.

Робърт Луис Стивънсън каза, че приятелят е подарък, който сам си правиш. Той си прави такъв с писателя Хенри Джеймс. Те се срещнали лично само два или три пъти през живота си, но продължили да си пишат писма и да се подкрепят в трудни моменти от живота си.
Невинаги е лесно да се доверите на нови хора в живота си след голямо разочарование. Въпреки това може да намерите добри приятели, ако се научите да се доверявате на другите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X