Напишете дума/думи за търсене

Великден ухае на джоджен

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Разказваме ви за подправките, които се предлагат на пазара и какво е тяхното приложение.

Джоджен

Джодженът е традиционна българска подправка, вид мента, която расте в Централна и Южна Европа. В някои краища на страната ни е известен като гьозум. Има специфичен силен аромат, затова трудно се съчетава с други подправки. В повечето случаи се ползва самостоятелно. Пресният джоджен е по-малко ароматен от сушения.

Здравословни предимства

Бабите ни знаят, че ако имаме проблеми със стомаха, храносмилането, колики, болки в жлъчката или менструални болки, правилната билка е джодженът. Освен това той повишава апетита и стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, панкреаса и черния дроб. Отварата от джоджен намалява позивите за повръщане и освежава цялостно организма. Той подпомага лечението на възпалителни процеси в бронхите и белите дробове, на сърдечно-съдови заболявания и на гинекологични проблеми. С масло от джожен пък се правят масажи, които облекчават мигрена и главоболие.

Кулинарно приложение

Най-популярното му приложение в кухнята е свързано с бобените ястия. Бобената чорба не може да е същата без щипка джоджен в нея. Тъй като подправката е силна и има леко парлив вкус и аромат, трябва да се внимава с употребата й. Може да ви бъде от полза, ако искате да притъпите силната миризма на по-силни меса като овнешко, шилешко, агнешко. На великденската ни трапеза задължително ще заухае на джоджен, защото той е чудесна подправка за пълнежа за агнето.

Пресен джоджен може да ползвате за тиквички, салата със спанак, баница със зелении, плакия от зрял фасул, както и във всички рецепти с агнешко.

Семпъл пролетен ориз

Нарежете ? връзка пресен лук и ? връзка пресен чесън и запържете леко. Добавете 1 връзка лапад или спанак и разбъркайте, докато всичко се смеси и започне да омеква. Прибавете 1 ч.ч. ориз и 2 ? ч.ч. вода или бульон. Овкусете със сол и черен пипер и оставете на средна температура на котлона под открехнат похлупак, докато водата изври. Накрая нарежете 3-4 стръкчета пресен джоджен и разбъркайте хубаво.

Кралят босилек ще ви пренесе в Италия

Ако в една кухня има място само за 2-3 пресни подправки, една от тях задължително трябва да е босилекът. Неговите листенца са много нежни и ароматни. Най-вероятната родина на босилека е Индия, където се култивира повече от 5000 години. Подправката е най-типична за италианската кухня, но играе главна роля и в кухните на Индонезия, Тайланд, Малайзия, Виетнам и др. Името й идва от гръцката дума за „кралски“. В Индия се счита за символ на гостоприемство, а по време на Римската империя се е поднасяла като знак за любов.

Има над 60 видове босилек. У нас е най-познат обикновения италиански босилек, който е различен от тайландския, канеления, лимоновия и т.нар. „свят“ босилек.

Здравословни предимства

Това е една от най-здравословните подправки. Има силни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Две лъжици от нея ни осигуряват дневната доза витамин К. Съдържа още провитамин А, желязо, манган, калций, калий, витамин С и магнезий. Босилекът има и антиоксидантни свойства благодарение на предпазващите от увреждане на клетките флавоноиди.

Кулинарно приложение

Много важно нещо, което трябва да запомните за босилека, е, че не е добре да го подлагате на термична обработка. Разбира се, става въпрос за прясната подправка. Тя се слага към ястието накрая, когато то вече е готово, защото е най-приятна в пресния си вид. Може да съхранявате босилека в малки пликчета във фризера, но най-добре е да си купите саксия с босилек. През лятото ще ви предпазва от комари.

Босилекът е основна съставка в соса песто. Там компания му правят пармезанът и кедровите ядки. Италианците слагат босилек към почти всички видове пасти, пици, лазаня. В Тайван го използват за супи и пържено пиле. В някои части на света ползват освен листата на босилека и неговите цветчета, които имат фин вкус и аромат.

Няколко бързи идеи

Направете си бързо песто, като комбинирате пасиран босилек, чесън и зехтин. Може да овкусите с него паста, риба или да намажете върху препечена филийка и да получите истинска италианска брускета.

Най-простата италианска салата се приготвя от резени домати, парчета моцарела и пресен босилек. Залейте със зехтин и не забравяйте охладеното вино.

Ако готвите в уок тип азиатско ядене, добавете босилек и ще получите хубав тайландски вкус.

Пюрирайте босилек, зехтин и лук и добавете в супата. Ще я ароматизирате чудесно.

Опитайте и чай от листа на босилек, запарени за 8-10 минути.

За още практични съвети, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание „Рецепти за здраве“.

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X