Напишете дума/думи за търсене

Как да излекуваме акнето завинаги

Обикновено се смята, че от акне страдат само тийнейджърите. Обаче по статистически данни от неприятните пъпки са засегнати 45% от всички хора в света на възраст от 21 до 30 години, 26% между 31 и 40 години и 12% на възраст от 41 до 50 години. Според дерматолозите става дума за нещо като епидемия.

При по-тежката форма на акнето, която се различава от обикновените „младежки пъпки”, обривите се разпространяват както по лицето, така и по тялото и често са съпроводени с тежки възпаления на кожата. Дерматолозите, които са представители на старата школа, сочат за причина нестабилният хормонален фон и проблемите с храносмилателната система. Обаче според най-новите изследвания заболяването може да се появи, дори и ако с тези системи всичко е наред.

Според последните изследвания, акнето представлява многофакторно възпалително заболяване на кожата, което се развива на фона на проникнали в организма вируси и развитие на патогенна флора. В тялото ни има бактерии, които най-често работят в полза на нашето оцеляване. При инфекция (например, отравяне, грип и дори при гастрит) на фона на предшестващо заболяване и понижен имунитет, армията от определени бактерии може да увеличи своята численост и да започне да нанася вредни атаки на кожата. На страната на „лошите” са бактерии като кандида албиканс (гъбички на чревната флора), стафилококи и Propionibacterium acne. Те винаги присъстват във флората на организма, но когато увеличат числеността си, започват да работят в негова вреда. Бактериите променят pH-то на себума, поради което се увеличава дейността на мастните жлези, а това води до възпалителни процеси на повърхността на епидермиса.

Лечение

Според дерматолозите, ако страдате от по-тежка фаза на акне, няма да ви спаси дори най-скъпата козметика за проблемна кожа. Лечението трябва да протича под строгия контрол на специалист. Процесът на оздравяване е сравнително продължителен, а работата се състои от четири етапа:

1. На първо място, специалистът трябва да определи причината или причините за поява на акнето – тоест, коя патологенна флора е спомогнала за развитие на заболяването. Затова ще ви се наложи да направите някои изследвания – едва след това лекарят ще може да назначи лечение.

2. Процесът на лечение включва както процедури (лазер, йонофореза и др.), така и домашни грижи, които ще ви предпише дерматологът. Най-често домашното лечение включва козметични препарати (кремове, серуми), които ще ви помогнат да ускорите борбата с вредните агенти. В зависимост от стадиите на акнето – лек, среден, тежък – лекарят може да предпише антибиотици. Това се случва, когато заболяването протича в тежка форма. Много е важно при появата на първите положителни резултати, лечението да не се прекратява. Целият процес трае обикновено около половин година.

3. Диета. В зависимост от това коя патогенна флора преобладава в организма, лекарят може да предпише диета. Например, при наличие на гъбички кандида, от менюто се отстраняват млечните и сладките продукти; при демодекоза се избягват меса, пържени и мазни храни.

4. Пострехабилитационен период. Дори и след като сте победили акнето, на първо време трябва редовно да посещавате дерматолога, за да се консултирате как да се грижите за кожата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X