Напишете дума/думи за търсене

Как да се отървем от петната по кожата

Петната са сериозен и често срещани проблеми при по-зрели и чувствителни кожи. Причините за появата им са бременност, натрупване на мъртви клетки, хормонални проблеми, приемане на противозачатъчни, напредване на възрастта, събиране на тен в солариум или на слънце. Дерматоложката д-р Слава Божинова разказва как и с какви терапии може да се премахне неприятната пигментация, дали те са безвредни и кога могат да се прилагат.

Какво представлява фотостареенето

При неразумно излагане на слънце, кожата се изсушава, след което настъпва удебеляване на роговите клетки, увреждат се еластичните влакна и се провокира образуването на бръчки. Резултатът е груба кожа, суха, с неравен тен и състарена. Редовното използване на фотозащитни средства и системните дерматологични грижи, адекватни за всеки сезон, пазят кожата млада, свежа и без петна.

Обикновено най-засегнати са лицето, шията, деколтето и ръцете, а най-рискови са изпъкналите зони - нос, ушни миди, гръб. По лесно се заличават пигментациите, придобити през последното лято. Старите петна трябва по-упорито да се третират чрез различни терапевтични методи, които по принцип са безвредни. Разбира се, има и изключения, при които не могат да бъдат прилагани, например при открити рани по повърхността на кожата, туморни образувания, лупус, псориазис, уртикарии, витилиго и бременност.

Ефективни пилинги, подходящи и за лятото

Правилният подход, диагностиката и последователността на терапиите са важни стъпки преди атакуването на пигментните участъци. От значение е третирането на лезиите (уврежданията) в различните слоеве на кожата. ,Spot Peel’’ е пилинг, който се бори с петна от хормонален произход, пигментации, както и белези от акне.

Това е бърз депигментиращ метод, който не предизвиква пилингов ефект, но действа на съответното ниво на кожата, в което са възникнали проблемите, довели до пигментирането. Изключително ефективен е и обикновено са достатъчни 1-2 процедури.

Може да се провежда целогодишно, тъй като продуктът съдържа билкови екстракти и е безопасен. Периодът на дискомфорт е 5-8 дни, когато е задължително да се използва висок фактор слънцезащита - SPF 50+, хидратиращи маски и кремове. И новият пилинг със салицилова киселина и екстракт от зелен чай може да се използва и през лятото. Ексфолиращият гел отстранява мъртвите клетки по кожата, регенерира я, свива порите, изравнява и изсветлява тена на фотоувредената кожа.

Актуални терапии срещу пигментацията

Най-новият метод е терапията "Intraceuticals opulence", която чрез кислородно проникване в дермата, с помощта на апарат с постоянно налягане на активните съставки - алфа арбутин серум, витамините C,.A и.E, и хиалуронова киселина, повлиява пигментациите в дълбочина. Процедурите са безболезнени за разлика от химичните пилинги, имат избелващ и хидратиращ ефект, като не причиняват излющване, зачервяване, отоци и дискомфорт върху кожата. Прилагат се 6 професионални апликации, а за у дома пациентите получават и 3 серума. Препоръчително е да се прилага през по-студените месеци.

Друг метод за борба със слънчевите петна е IPL-терапията чрез интензивна пулсова светлина. Тя е неинвазивна и функционира на принципа на лазерните технологии. Различава се от тях по това, че се използват различни дължини на светлинните вълни (различни цветове) за различните проблеми в определените зони. Предимствата на тази терапия е, че може да се направи и през обедната почивка, защото не оставя следи. Необходима е само адекватна слънцезащита. Освен за заличаване на петна, се прилага и за лечение на розацея, подмладяване и трайно обезкосмяване. От есента до края на зимата е добре да се прави, като важно условие е да не се излагаме на пряка слънчева светлина, да не ходим на солариум и парна баня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X