Напишете дума/думи за търсене

Какво означава оцветяването на ноктите за здравето

Ако очите са прозорците на душата, то тогава ноктите са вратата към тялото.

Оцветяването им в синьо може да е реакция към някои медикаменти. Ако са зелено-черни, това сигнализира за бактериална инфекция, ако са жълти, то със сигурност сте се сдобили с гъбички, а черното или кафяво оцветяване говори за меланом. Кафеникави петна по ноктите може да остави и никотинът, а неправилният лак им придава неестествен жълто-оранжев колорит.

Против инфекция

Гъбичките могат да бъдат доста упорити, затова използвайте антибактериален сапун, с който да миете краката си всяка вечер преди лягане. Това е най-добрият начин да се спасите от инфекция. И забравете да ходите боси на места на обществени места като басейни, сауни и фитнес.

Дръжте краката си хладни

Използвайте висококачествен талк на пудра и носете обувки, които са ви по мярка и са направени от материали, които позволяват на крака да диша. Влажните стъпала са перфектни за развитие на гъбички, които смилат кератина на нокътя и причиняват обезцветяването му, което варира от жълто до зеленикаво.

Внимавайте какви продукти за нокти използвате

По принцип всяка течност, която влиза под нокътя се изпарява. Но акрилните лакове за нокти могат да затруднят този процес. Застояването на водата под нокътната плочка е идеална среда за развитие на гъбички и други зловредни микроорганизми.

Слагайте основа

За да предпазим ноктите от оцветяване в следствие на лакирането им, слагайте основен лак, преди да нанесете този с по-активен цвят.

Поканете оцета върху ноктите си

Ако забележите зеленикав оттенък върху ноктите, значи имате бактериална инфекция. Излейте малко бял винен оцет в купа и накиснете ноктите по няколко пъти на ден. Оцетът е неагресивна киселина, която помага при такива случаи.

Пробвайте и с лимонов сок

За премахване на петната от ноктите, накиснете китките в лимонов сок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X