Напишете дума/думи за търсене

11 вредни грешки за здравето, които правим под душа

Повечето от нас прекарват около 1,5 години от живота си в банята и около 6 месеца под душа. Няма нищо изненадващо в този факт, защото хигиената играе огромна роля в живота на доста от хората, но има някои неща, които правим погрешно в банята и които вредят на здравето.

Грешка №1. Не се къпем след тренировка

Някои хора смятат, че единствената причина, поради която трябва да вземат душ веднага след тренировка, е миризмата. Но изпотяването стимулира производството на бактерии върху кожата, което може да предизвика обрив.

Грешка №2. Не правим контрастни душове

Малко преди да приключите с душа, пуснете само студената вода за 30 секунди. Това ще увеличи устойчивостта на стрес, ще направи имунната система по-силна и ще подейства като антидепресант. Не го правете обаче преди лягане, защото контрастният душ точно преди заспиване може да доведе до безсъние.

Грешка №3. Мием косата си всеки ден

Хората с тънка или слаба коса трябва да избягват да я мият всеки ден. Най-добре е тя да се мие два пъти седмично, така че влагата в косата остава балансирана.

Също така, не забравяйте, че прекаленото къпане дразни и дехидратира кожата, тъй като водата измива от добрите бактерии. Това може да доведе до увеличаване на шансовете за инфекция на кожата.

Грешка №4. Увиваме мократа коса с кърпа

След като се намокри, косата ни става наистина уязвима и лесна за чупене. За да избегнете това, препоръчваме да не увивате косата с кърпа след измиване. Освен това топлинният ефект от завързването ще накара мастните жлези на скалпа да функционират по-активно, което ще накара косата да изглежда по-малко чиста.

Грешка №5. Не чистим главата на душа

Ако сте използвали главата на душа дълго време, може да забележите плака върху нея, което може да бъде опасно за вашето здраве. Не е изключено да има бактерии върху душа, които може да причинят белодробни заболявания.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X