Напишете дума/думи за търсене

9 ползи от спането без дрехи

Само 30% от хората спят без дрехи, а останалите предпочитат да останат с бельо или с удобна пижама.

Какви са ползите и неудобствата на спането без дрехи?

1. Спите по-дълбоко

Учените от Университета в Амстердам установиха, че понижаването на температурата на кожата увеличава качеството на съня и намалява броя на събуждането през нощта.

2. Може да ви помогне да отслабнете

Разбира се, спането без дрехи не е достатъчно за тънка фигура, но съчетано с диета и редовни упражнения, може да помогне да загубите малко тегло. Освен това сънят при по-ниски температури увеличава метаболизма и предотвратява развитието на диабета.

Нивото на кортизола - хормона на стреса, също играе роля тук. Докато прегряваме по време на сън, ниските ни нива на кортизола остават високи. Това, от своя страна, може да доведе до наддаване на тегло, повишена тревожност и желание за нездравословна храна.

3. Помага на кожата

През целия ден стъпала и интимните ни части са покрити с няколко слоя дрехи. Прескачайки спалното облекло, даваме на тялото и на зоните, които са склонни да се потят повече от останалите, възможност да дишат. Това може да намали риска от кожни заболявания на стъпалата.

Спането при по-ниски температури защитава клетките и има антиейдж ефект. Това се случва благодарение на мелатонина, наричан още "хормон на съня", който е отговорен за предотвратяването на дегенерацията на клетките.

4. Запазва косата красива

Потта може сериозно да увреди косата. Изсъхналата пот оставя много сол след себе си, която може да раздразни скалпа и да направи косата по-податлива на късане. Спането при по-ниски температури ни кара да се потим по-малко, съответно ще имаме по-красива и по-силва коса.

5. Прави репродуктивните органи по-щастливи

Женските репродуктивни органи може да бъдат добра среда за развитието на гъбички и бактерии. Спането без дрехи помага на тази област да остане по-хладна,суха и аерирана, което намалява риска от прегряване.

За мъжете тясното бельо може да засегне качеството на спермата и репродуктивното им здраве. За да се намалят тези рискове, се препоръчва да свалят боксерите преди лягане – това ще държи температурата на тестисите по-ниска.

6. Прави нощния живот по-добър

Тези, които спят голи, имат по-щастливи бракове и взаимоотношения. 57% от двойките, практикуващи този нощен ритуал, имат по-задоволителна романтична връзка с партньора си, отколкото тези, които спят с пижами.

Това може да бъде обяснено с контакта кожа до кожа, който освобождава голямо количество окситоцин. Този хормон ни кара да се чувстваме по-спокойни и да желаещи да залеем с обич любимия си.

Забравете за спането голи, ако:

7.  Сте сомнамбул

Ако сте сред 3% от хората, които ходят на сън, не бързайте да хвърляте на боклука пижамите. Сомнамбулите трябва да помислят добре, преди да захвърлят всякакъв тип текстил от спалнята.

8. Имате чувствителна кожа

Ако имате алергии или чувствителна кожа, спането без дрехи не е за вас. В този случай пижамите ви осигуряват необходимата защита от различни дразнители.

9. Склонни сте към настинки

Спането без дрехи може да бъде проблем за онези, които живеят в по-хладен климат и нямат подходящо отопление. Температурата пада през нощта, така че е важно да не бъдете изложени на прекомерен студ, за да намалите шансовете от настинка на сутринта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X